Központi Cserkészbál 1962 óta

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség a New York-i körzettel karöltve immár 1962 óta rendezi meg a hagyományos Központi Cserkészbált. Az idei negyvennegyediket észak New Jersey-ben, az elegáns Park Ridge Marriott-ban 2012. november 17-én tartották meg.

A kétévente megrendezett bál idei fővédnökei a Hontalan Sasok még elő tagjai: Beodray Ferenc, Nt. Bernhardt Béla és Grósz Ferenc, valamint Lendvai-Lintner Imre szövetségi elnök és Dömötör Gábor szövetségi alelnök voltak. Az összesereglett bálozók, fiatalok és kevésbé fiatalok, a helyi New Jersey-ből, New York-ból, Pennsylvania-ból, de Connecticut-ból, Ohio-ból, Toronto-ból és Montreal-ból is érkeztek.

E bálon ünnepelte a KMCSSZ az USA keleti partján megrendezett szövetségi cserkészbál ötvenedik évfordulóját. Ötven évvel ezelőtt, 1962. december 1-én, 16 nyitópár elindította azt a szép hagyományt, melynek keretein belül az évek során több száz fiatal cserkészvezető a helybeli magyar társadalomnak bemutatkozott. De a cserkészbáloknak sosem az elegáns szórakozás, az impozáns szertartás volt a fő céljuk, hanem a gyakorlati cserkészet támogatása. Már az első cserkészbál sárguló meghívójában olvashatjuk, hogy a bál “tiszta bevétele” az 1963-ban esedékes görögországi világjamboree magyar képviseletének részvételi költségeit fedezete.

Tehát az első időktől kezdve, az elkápráztató báli ruhák és az elegáns szmokingok a tábortűztől enyhén füstillatú egyenruhák szolgálatában sorakoztak! Bár ötven év múltával sok minden megváltozott (pl. 1962-ben a bál belépődíja személyenként $12.00 volt!), a cserkészbál céljai változatlanok: még mindig egy négy világrészen, tizenegy országban működő, a Kárpát-medence határain kívül legnagyobb, legsikeresebb ifjúságot nevelő mozgalmát, a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget támogatja. E hagyományhoz híven, az idei bálunk bevételével a Sík Sándor Cserkészparkban már régen szükséges új segédtiszti barak épület megépítését próbáljuk megvalósítani. Vezetőképzésünkben a segédtisztképző tábor hasonló szerepet foglal, mint a cserkészbál társadalmi szinten: a cserkészvezető a tábor megállásával teljes tagságot vállal a Szövetség vezetői munkájában, belép a cserkésztisztek körébe.  Ezért is illő, hogy bálunk jövedelme ezt a fontos és nagyon gyakorlati célt szolgálja!

A nyitótánc előtt a hagyományos engedélykéréssel kezdődött a bál, amit Felsővályi Klára és Pándi Árpád szertartásmesterek bevezető szavai után a két főszervező, Vajtayné Gabriella és Dala Irén kértek. Ezt követte a 20 első bálozó leány bemutatása, akiket elegáns szmokingba és díszmagyarba öltözött legények kísértek be a keringőhöz és a csárdáshoz. A bálon hosszú évek óta nem volt ennyi első bálozó. Ezenfelül a nyitók mind aktív cserkészvezetők a bostoni, clevelandi, garfieldi, new brunswick-i, new york-i vagy torontoi cserkészcsapatokban.

Az idei bálon – mint 1995 óta hagyomány – a Szövetség ezúttal ismét kitüntetett két személyt, akik kimagasló, egy életen keresztül kifejtett eredményes cserkészmunkát végeztek a cserkészeszme megőrzésében:

  • Némethyné Kesserű Judit, egykori csapatparancsnok Buenos Airesben és New Yorkban, aki a KMCSSZ vezetőképző vezetőtisztje volt több, mint két évtizedig.
  • Domonkos István, a Genetta Alapítvány igazgatója, anyagilag elősegítette a Sík Sándor Cserkészpark fejlesztését és a manhattani Magyar Ház egyharmadának vásárlását a KMCSSZ -nek.

A bál kitűnő hangulatát a sok jelenlévő fiatal biztosította, akiket Scott Robie New Deal zenekara serkentette a táncra. A több, mint háromszáz vendég egyetlen kifogása volt, hogy a bál túl gyorsan ért véget. Igaz, akkor a legjobb abbahagyni, amikor a legjobban szórakozunk!

A bálozók a szokásos népi játékokkal és a cserkészetben hagyományosan énekelt tábortűzi záróénekkel, a Szellő zúg távollal fejezték be a felejthetetlen estét, hogy a 2014-ben tervbe vett bálon ismét találkozzanak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*