Töltött káposzta az „erdélyi címer”

A Székelyföldön elképzelhetetlen az ünnep töltött káposzta nélkül, legyen szó karácsonyról, húsvétról vagy nagyobb családi ünnepről. Erdélyben Gyergyószentmiklóson bukkantunk rá a Székelyföldi töltött káposzta készítő manufaktúrára és tudomásunk szerint az egyetlen olyan hely ahol nagy tételben és kimondottan csak töltött káposztát készítenek. Magyarországon és Romániában több helyen is megvásárolható ,,Székely termék,, valamint Transyvania authentica, védjeggyel rendelkező igazi töltött káposzta.

Nevezzék takartnak vagy szármának, töltikének vagy geluskának, a megnevezés ugyanazt az ínyencséget jelenti: káposztalevélbe göngyölt hús. Ám, fölöttébb egyszerű lenne ennyivel letudni a töltött káposztát – mert lényegében erről van szó – hiszen egyáltalán nem mindegy mi kerül a hús mellé a töltelékbe, mint ahogy az sem, hogy milyen levélbe töltik.

A levél minőségét illetően a háromszékiek például a vaskosabb erezetű, vastagabb káposztalevélre esküsznek, ezzel ellentétben a gyergyóiak a vékony erezetű, megfőve áttetsző szárhegyi, tetején lapított, korong alakú káposzta mellett voksolnak. A tölteléket illetően bátran kijelenthetjük, hogy itt is érvényesül „az ahány ház annyi szokás” elv. Ugyanis a zamatos káposztalevélbe többféle húst göngyölhetünk, ráadásul tehetjük darálva vagy apróra vágva, szaporíthatjuk gyöngykásával, köleskásával, kukoricakásával vagy rizzsel, de akár hajdinával is; ízesíthetjük füstölt szalonnával, sóval, borssal, paprikával és csomborral, de ízlés szerint más fűszereket is tehetünk bele. Sőt, akár ki is hagyhatjuk belőle a húst helyettesítve azt ízletes erdei gombával és sok zöldséggel és készíthetünk belőle böjti napokra fenséges eledelt. Bár, az is igaz, ez utóbbi változatért sosem rajongott a székely ember, erre utalhat a „kínlódik, mint a káposzta hús nélkül” szólásmondás, amit Székelyföldön az erőltett, öröm és siker nélküli haszontalan munkára szoktak mondani.

Egyes kutatók szerint a töltött káposzta a bizánci udvarból került át a magyar konyhába és elterjedése a török uralommal hozható összefüggésbe. Mások szerint a hús-káposzta kombináció mindig is a magyarok étlapján volt. Tény, hogy meglehetősen régóta fogyasztjuk és ember legyen a talpán, aki kideríti melyik nép, melyiktől vette át, ki főzte hamarabb, ki készítette el először a mai változat ősét. A legrégebbi írásos említés 1662. előttről való, a csáktornyai Zrínyi-udvar kéziratos szakácskönyvében, a Szakácsmesterségnek könyvecskéje című műben a krónikás „A káposztás hús Magyarország címere” szólással és étellel kezdte ételeinek sorát. De Apor Péter sem vetette meg a káposzta-hús kombinációját, erre utal „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben” állítása.

Zágoni Mikes Kelemen a törökországi Rodostóból is visszasírta a káposztát a Törökországi levelek című művében ezt írja róla képzeletbeli nénjének: „A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske. (…) Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy (…) mikor ehetünk káposztát.” De Mikes, címerbe illőnek is találja: „Ha egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy erdélyi címer?” Ám, Mikes kijelentése ma is találó, hiszen nincs az erdélyi – köztük is főleg a székely – embernek olyan ünnepe – legyen az Karácsony, Szilveszter vagy Húsvét, illetve keresztelő, lakodalom vagy halotti tor –, ahol ne kerülne terítékre a töltött káposzta. De felséges eledel akár egy közönséges évközi vasárnapon is, vagy egy olyan hétköznapon, amikor vendéget várunk. (Jánossy Alíz, az Erdélyi Konyha főszerkesztője)

Az INTERCOM K.F.T., egy 1994-ben létesült, gyergyószentmiklósi illetőségű kereskedelmi társaság. Ezen vállalkozás egy újonnan, 2010-ben alakult tevékenységi köre az élelmiszer előállítás, amely keretén belül a „Székelyföldi töltött káposztának” nevezett autentikus, semmilyen tartósítószert nem tartalmazó terméket gyártják. Valójában inkább manufaktúrának kell nevezzük ezt a részleget, mivel a termelési folyamat közel kilencven százaléka manuálisan végzett tevékenység. A hagyományokhoz hűen a kézzel végzett munka termékük minőségének egyik záloga.

A több generáción keresztül kipróbált családi recept összetevői, az elmaradhatatlan savanyú káposzta mellett, a friss disznóhús, aminek megfelelő zsiradék tartalma egy nagyon fontos tényező, a jó minőségű rizs, hagyma, pirospaprika, bors, olaj, só valamint a csombor és a kapor. Ezen összetevők milyenségének és mennyiségének párosítása a jó töltött káposzta elkészítésének a kulcsa. A hozzávalók beszerzésénél az elsőrendű szempont a minőség. Minden, ami a „Székelyföldi töltött káposztába” belekerül, csak kifogástalan alapanyag lehet, ugyanis egy étel milyenségét elsősorban az összetevők minősége határozza meg.

Egy olyan terméket igyekszünk a vásárló asztalára tenni, amelynek fogyasztásakor kinek-kinek valami felderengjen a múltból, megvillanjon az édesanya, nagymama vagy a déd-nagymama képe vagy, ha más nem is, eszébe jusson egy szép emlék, egy ünnep, egy gondolat. Napjaink életritmusa egyre kevésbé engedi meg, hogy odafigyeljünk az apróságokra, holott nagyon sok minden különlegességét éppen ezek adják. Ahogy az építkezésben a renaissance építőmester odafigyelt a részletekre, úgy próbálunk mi is összpontosítani a töltött káposzta készítésének minden apró mozzanatára, pótolva ezzel, azoknak akik valamilyen okból nem tehetik, azt a hiányosságot, hogy nincs idő vagy nincs lehetőség a mindennapokban – de sokszor az ünnepnapokon sem – a részletek kidolgozására.

Az előállítási technológiánk megegyezik az otthoni elkészítés módszerével, különbség  annyiban van, hogy sokkal nagyobb tételben készítjük valamint, hogy a nehezebb fázisoknál (bekavarás, szeletelés) gépi segítséget veszünk igénybe. Termelési részlegünkön az élelmiszer ipari  élelmiszer-biztonsági előírásoknak (ISO 2005, HAACCP) eleget tevő körülmények között és, mint már említettük, kifogástalan minőségű alapanyagokból készül a „Székelyföldi töltött káposzta”.

A kereskedelemben két féle tárolási módban kerül forgalomba, egyrészt frissen, előhűtött állapotban, másrészt, mint gyorsfagyasztott termék. Mindkét formában garantáltan tartósítószer, ízfokozó, színezék  meg mindennemű „idegen” anyag hozzáadása nélkül kapja meg a vásárló. Az előhűtött terméket a szabványos kiszereléseken kívül, nagyobb tételekben is szállítani tudjuk különböző összejövetelekre (lakodalmak, stb.), előzetes megrendelés alapján.

Töltött káposzta recept (székelyföldi)
Hozzávalók – 60-65 töltelék (kb 80 gr-db)
-savanyú káposzta (fejes) –nagyságtól függő 1-3 fej
-vöröshagyma-0,350 kg
-sertéshús -1-1,2 kg ,sertés szalonna -0, 300 kg,füstölt sertés szalonna.-.0,1kg
-rizs-0.450 kg
– Fűszerek-pirospaprika,fekete bors,só,csombor,kapor(p (poritott)- . izlés sz. -étolaj – 1,2 deci l.

A savanyított káposzta fejeket szétszedjük,a leveleket lehornyoljuk (levágjuk a vastagabb erezeteket) és a szép formás leveleket különválasszuk.
A megmaradt savanyú káposztát felvágjuk vékony csíkokra apró káposztának  Úgy a kiválasztott leveleket mint az apró káposztát (ízlés szerint) akár többszörösen is átmoshatjuk a savanyú iz enyhítése érdekében.A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk (kicsit akár meg is piríthatjuk) a végén hozzáadjuk a pirospaprikát és hűlni hagyjuk.
Töltelék
A sertéshúst össze őröljük a friss, valamint a füstölt szalonnával,hozzáadjuk a rizst, fűszereket (vigyázat a csombor adagolással) valamint a már elkészített vöröshagymát és jól összekeverjük .Tehetünk még bele apró savanyú káposztát, (nem sokat) ez lazítja az állagot, Amikor mindez megvan, elővesszük a legjobb tudásunkat és szép formás töltött káposztákat (nem túl nagyokat) ,,fabrikálunk,,-készítünk.

Ami,ha van rá mód, javít az egészen
-ha cserép edényben főzzük
-ha nagyon lassan főzzük
-ha csülköt rejtünk az edény közepébe
-ha egy napig állni hagyjuk miután megfőtt
és természetesen az is növeli az élvezeti értékét hogy ha jó éhesek vagyunk amikor fogyasztjuk Jó étvágyat

Fogyasszák termékeinket bizalommal !
Székelyföldi töltött káposzta – a mindennapokra, az ünnepnapokra.

INTERCOM KFT
Gyergyószentmiklós 535500
Pompierilor 154 utca
M. 0744 691 405
T/F: 0266 363 006
E: contact@sarmalesecuiesti.ro
W: www.sarmalesecuiesti.ro

Magyarországon megvásárolható az Auchán üzletláncban,januártól az Aldi üzleteiben valamint több Budapesti üzletben (,G roby -üzletek,Székelytermék kft Hegedüs Gyula utcában stb). Bővebb infó magyarországi forgalmazásról www szekelytermékek.hu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*