Súlyos vád az amerikai Chiquita banántársaság ellen

Kolumbiában újra nyomoznak az eddigi leginkább figyelemfelkeltő, félkatonai szervezetet érintő botrány után:  érintett a jobboldali Kolumbiai Önvédelmi Egység(AUC) és az amerikai Chiquita Brands banántársaság.

A feltételezések szerint az amerikai banántársaság – amelynek termékei Chiquita márkanévvel nálunk is kaphatók – rendszeresen pénzelte az UAC jobboldali félkatonai szervezetet a kilencvenes években. Az ügyet egyszer már lezárták azzal, hogy a cég vezetése nem tudta, hogy a pénz ennek a szervezetnek a számlájára megy. Most azonban olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek szerint a menedzsment pontos információkkal rendelkezett az utalások célállomásáról.
Eduardo Montealegre nyomozó kiderítette, chiquita_emblemahogy a Chiquita 25 millió dollárt juttatott csak 2007-ben az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek minősített AUC számára. Az újabb vizsgálatba bevonnak további banántársaságokat is, így a Del Monte, Sunisa, Olinsa, Problan, Uniban és a Dole céget.

chiquita_banen2
Ismert, hogy Kolumbiában a szakszervezetek aktivistái fokozott fenyegetettségnek vannak kitéve, különösen sztrájkok és más tiltakozó megmozdulások idején. Nem egyszer elrabolják őket és ezt követően már csak a holttestüket találják meg. A gyilkosságokat, amelyek után nem szívesen nyomoznak, a jobboldali félkatonai szervezetek követik el.

(pulsamerica)

Latimoport.hu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*