Általános sztrájkot hirdettek szerdára a diákok

Több ezres tömeg demonstrált a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen hétfőn, Budapesten a Humán Platform által szervezett tüntetésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Zúgott a „Nem hagyjuk!” és a „Mondjon le!” A szónokok mindegyike élesen bírálta a kormányt, továbbá Orbán Viktor miniszterelnököt, aki véleményük szerint hülyének nézi a felsőoktatás résztvevőit. A szónokok felrótták Orbánnak, hogy miközben a diákság hivatalos szervezeteivel nem áll szóba, saját pártja ifjúsági szervezetének néhány tagjával leült tárgyalni, majd bejelentette, hogy megoldották a kérdést. Hétfőn megalakult a tanárokat, oktatókat és diákokat tömörítő Felsőoktatási Egyeztető Fórum.

„Nem lesz tandíj”, szól a legújabb megvilágosodás, mondta Orbán Viktort idézve az első felszólaló, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Mendrey szerint a keretszámok megszüntetésére tett kormányzati ígéret csak azt jelenti, hogy nem a kabinet, hanem a felsőoktatási intézmények fogják meghúzni a jövőben a határokat. Mendrey sztrájkot helyezett kilátásba és azt mondta, ha kell, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.


Egy középiskolás diák bejelentette, hogy szerdára újabb országos tiltakozó akciót hirdetnek. Több szónok is azt mondta, nem hiszik el, hogy a kormány valóban eltörölné a keretszámokat, hanem kommunikációs trükköt gyanítanak.

http://www.facebook.com

A minisztérium előtti tüntetés hat órakor véget ért, majd a tömeg egy hosszabb belvárosi sétára indult, miközben létszáma fokozatosan nőtt. Helyszíni tudósítónk szerint a Parlamentnél mintegy háromezer ember gyűlt össze, majd a tömeg fél 7-kor elindult a Falk Miksa utcába. Ezt követően a Nyugati térről a körúton az Oktogon felé indultak a demonstrálók. A tömeg egyre nőtt, hét óra körül mintegy 4-5 ezer főből állt, jelentette helyszíni tudósítónk. A körút egyik oldalán teljesen megbénult a forgalom, a tüntetőket rendőrök próbálták a külső sávba terelni. Tudósítónk szerint rendkívül jó volt a hangulat, a jelszavak ekkor még inkább tandíj-, mintsem kormányellenesek voltak.

A tüntetők a Magyar Rádió felé vették az irányt, hogy élőben adásban olvassák fel a Hallgatói Hálózat hatpontos követelését. Egyetemfoglalást is tervetek, jelentette munkatársunk. A menet haladtával a hangulat már korántsem volt olyan barátságos, mint a kora esti órákban. Egyre több kormányellenes, illetve Hoffmann Rózsát kritizáló jelszó volt hallható.

Fél nyolc körül a Rákóczi út Blaha Lujza tér és Astoria közötti szakasza teljesen megbénult, a rádió székházába igyekező tüntetők elárasztották az utakat, jelentős rendőri erő biztosította a tömeget. Tudósítónk szerint miközben a tömeg a Rádió épülete előtt várt, a helyzet egyre feszültebb lett. A tüntetők az „élőben” szó skandálásával követelték, hogy élő adásban olvashassák be követeléseiket. Tudósítónk ekkor elképzelhetőnek tartotta, hogy tömegoszlatásra is sor fog kerülni.

Bár a diákok élő adásban akarták beolvasni a Hallgatói Hálózathat pontos követelését, erre végül nem került sor: az állítólagos ígéret ellenérea rádió a kilenc órási hírekben szerkesztett változatban számolt be a diákok tüntetéséről. A csalódott hallgatók ezekután elvonultak, egy kisebb részük a Színművészeti Egyetemre ment. Az egyik szervező azt mondta, ígéretük van rá, hogy tíz órakor szó szerint beolvassák a rádióban követeléseiket. Fél tíz körül a tömeg egy része a Színművészeti Egyetem nagytermében gyűlt össze, ahol fórumot tartottak.

Itt egy szerdán kezdődő általános diáksztrájkról is döntés született. A néhány száz főiskolai, egyetemi hallgató arról is döntött, csatlakoznak a szerdára tervezett budapesti “télirózsás forradalomhoz”, valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit.

A Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK, a HaHa, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Felsőoktatásban Dolgozók Szakszervezete hétfőn megalakították a Felsőoktatási Egyeztető Fórumot. A szervezetek szerint súlyos válságba jutott Magyarországon a köz- és a felsőoktatás, ezért megállapodtak abban, hogy konkretizálják és közösen támogatják a tiltakozó diákok 5+1 pontos követelését.

A fórum átfogó oktatási reformot követel, a felsőoktatásban a 2011-es keretszámoknak megfelelő legalább 44 000 államilag finanszírozott hely biztosítását, a forráskivonás azonnali leállítását, a hallgatói szerződés intézményének azonnali eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását, továbbá a szociálisan hátrányos helyzetűek felsőoktatásba történő bejutásának biztosítását.
hvg.hu
Fatér Ambrus és Birtalan Gergő, a Hallgatói Hálózat aktivistái a hallgatói fórumon, a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadótermében. A fórum résztvevői nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről.

Ascher Tamás: Rövid, pátoszmentes beszámoló

A fiatalok tegnap este negyed tíz után érkeztek, éppen mikor befejeződött az előadás az Ódry színpadon – nagyon nem szerettem volna, ha kitessékelik a nézőket, forradalom ide vagy oda. Gyorsan,szervezetten elfoglalták a nézőteret, kaptak mikrofont, és kb. három óra hosszat vitatkoztak. Éjjel fél egy tájban feloszlottak, egy 30-40 fős társaságot kivéve, akik megkérték, hogy hajnalig tanácskozhassanak egy kisebb teremben – az engedélyt megkapták, azzal a feltétellel, hogy kicsit takarítanak,mielőtt hazamennek (Elszórt papírpoharak, tüntetőtáblák, stb – a forradalmak szokásos kellékei) Én fél kettőkor hazajöttem, jóságos portásokra, gondnokokra bízva a felügyeletet. A fiatalok végig kifogástalanul viselkedtek, senki nem akart ott aludni, ilyesmire engedélyt nem is adtam- aki álmos, menjen haza, nálunk dolgozni lehet. Az éjszakai munka egyetemünkön mindennapos, tegnap este 11-kor a gyűléssel egy időben rendező-vizsga is zajlott egy másik teremben, a büfé is nyitva volt, mindenki elfért, senki nem bántott, nem zavart senkit.

A hallgatók kidolgozták annak a videoüzenetnek a szövegét is, amelyet közzétesznek a médiumokban a sztrájkról. Ebben többek között az szerepel, hogy “változást követelünk, a kormány új oktatási tervezetét nem fogadjuk el, követeljük a törvénymódosítás elnapolását”, illetve “megalapozott, szakmai döntést, nem egy egy-két-nap alatt összefércelt törvényvázlatot”. A kommüniké hozzáteszi: “ha követeléseink nem teljesülnek, szerdán békés, általános sztrájkba kezdünk, és csatlakozásra hívunk minden szimpatizánst és érintettet”.

Az eseményen felolvasták a hétfőn késő este megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum közleményét is: ebben a hat pontban követelik a köz- és felsőoktatás átfogó reformját.

atv.hu, SzGy, KT, SzF / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*