Fényben úszik a Vatikán

A Szent Péter tér közepén, az obeliszk jobb oldalán álló karácsonyfát a Vatikán színeit idéző sárga-fehér fények ragyogják be. 

A gyertyagyújtási szertartáson jelen volt Giuseppe Sciacca érsek, Vatikánváros Kormányzóságának titkára és Molise tartományból a fát adományozó Pescopennataro delegációja, a kisváros püspökének és polgármesterének vezetésével. A rövid ünnepen Pescopennataro kórusa énekelt a vatikáni rendőrség zenekarának kíséretével.A karácsonyfa fényeinek felkapcsolását XVI. Benedek pápa szokás szerint lakosztályának a Szent Péter térre nyíló ablakából követte. Ezt megelőzően az egyházfő Pescopennataro lakosait fogadta. “2004-ben jelentkeztünk a Vatikánban, hogy mi szeretnénk adományozni a karácsonyfát, és most került ránk a sor” – mondta a sajtónak Pompilio Sciulli, Pescopennataro polgármestere.


A dél-olasz Appenninekben, ezerkétszáz méter magasban kivágott óriásfenyő kamionnal tette meg az utat Rómáig. December 6-án érkezett meg a Szent Péter térre, ahol daruval felállították, majd több mint ezer darab arany és ezüst színű gömbbel díszítették fel.  A Szent Péter téri obeliszk túlsó oldalán már építik a Betlehemet  melyet december 24-én este avatnak fel. A százötven négyzetméteres Betlehemet az idén a szintén dél-olasz Basilicata tartomány adományozta a Vatikánnak.

A Betlehem szobrai Basilicata kézműves hagyománya szerint készülnek és az ötvenes évekbeli dél-itáliai népviseletbe öltöztetik fel őket. A megvalósító az ismert olasz Betlehem építő-művész Francesco Artese, aki a múltban már az ENSZ New York-i székháza számára is készített Betlehemet. Egy másik művét Betlehemben, a Születés Világmúzeumban állították ki.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*