Szerb vámpírok terrorizálják Európát?

Nyugat-Szerbiát elfogta a pánik. A lakosság gyakorlatilag felvásárolja a fokhagymát az élelmiszer üzletek polcairól. Arról van szó, hogy a Rogacsica patak partján, Zarozsje faluban lévő elhagyatott malom hirtelen összeomlott. A malom egykoron az ezen a vidéken híres Szava Szavanovics vámpír tulajdona volt, akinek áldozataivá azok váltak, akik meg akarták őrölni gabonájukat. Úgy tartották, hogy Szavanovics még mindig ott él, de most, hogy menedéke nincs többé, pletykák keringenek arról, hogy újra vadászatra indult.

A helyi polgármester, Miodrag Vujetyics elmondta: „a nép meg van ijedve, hiszen ezt a legendát mindenki ismeri. A gondolat, hogy most a vámpír vér nélkül maradt és újabb áldozatokat keres, az embereket megrémiszti. Mindannyian félünk”. Vujetyics hozzátette, hogy könnyű annak nevetni, aki nem a faluban él, a helyiek közül azonban senki sem vonja kétségbe a vámpírok létezését. A polgármester azt is megerősítette, hogy a helyi tanács javasolta az embereknek, hogy mindenki tegyen ki fokhagymát az ajtajára, hiszen ezt a szagot a vámpírok ki nem állhatják, ill., hogy minden szobában legyen feszület.

Szerbia nyugati részén a vámpírok létezése bizonyított: az Osztrák-Magyar Monarchia hivatalnokai pendantizmusának köszönhetően, a vámpírok által elkövetett atrocitásokat írásban rögzítették – meséli az antropológus, a történelemtudományok doktora, Veszna Marjanovics:

Zarozsje vámpírja Szava Szavanovics. Kiszeleva faluban pedig a 18. század végén élt még egy vámpír – Petar Blagojevics. Éppen ebben az időben, amikor a monarchia vizsgálatot folytatott néhány rejtélyes haláleset ügyében, először használják a vámpír szót, amelyet a vizsgálatok közzétételének köszönhetően, a nyugati nyelvek is átvettek.

Egyébként, az első feljegyzések, amelyek megemlítik a vámpírokat, nem Erdélyből származnak, hanem a jelenlegi Szerbia és Horvátország területéről. Történetesen a szerb király, Sztefan Dusan parancsaiban olvashatunk arról, hogy a papoknak megtiltja, hogy részt vegyenek vámpirizmussal vádoltak elégetésében. Így, a vámpírok hazájának inkább Szerbiát tekinthetjük. Szerencsére a szerb népi szokások között találunk olyanokat, amelyekkel védekezhetünk a vérszívók ellen – meséli Tatyjana Sztojanovics, aki diplomamunkáját ebből a témából írta:

Nagyon hatásos a vámpírok ellen a galagonya vagy a kökény. De általában segítenek a legáltalánosabb mágikus formulák – a káromkodás, vagy a durva megszólítás. Azt mondják, például, hogy amikor találkozol egy vámpírral (ezt a molnárok nagyon jól tudják, hiszen Szerbiában a vámpírok általában malmokban élnek), el kell kezdeni szidni a bal térdét, vagy elküldeni a hegyekbe vagy a vízbe, úgy, hogy közben galagonyába fusson. A vámpírok ellen ezeken kívül még a megszentelt dolgok és a szenteltvíz is segíthet. Azonban sehogyan sem lehet megszabadulni egy vámpírtól, amíg nem sikerül megsemmisíteni. Hogy hogyan? A vámpírokkal a gyerekeik vehetik fel a harcot. A nép hiszi, hogy a vámpírok hazatérhetnek feleségükhöz, együtt élhetnek vele, segíthetnek neki a háztartásban és teherbe is ejthetik. Továbbá a vámpírokat a szombaton, halottak napján (Szerbiában a szombat halottak napjának számít) születettek is megölhetik. Meg kell találni a vámpír sírját és egy galagonyából készült karóval leszúrni.

 

Forrás: Zsergyeva Vera /hungarian.ruvr.ru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*