Annyi pénzt nyomnak Amerikában, amennyit csak akarnak

Fél év után először csökkentek az árak Amerikában – pöröghet a pénznyomda, nyoma sincs inflációs nyomásnak. Az euró bivalyerős a dollárral szemben, a forint azonban tovább gyengélkedik. A tőzsdéken ma csak maszatolás ment.

Délután tolták meg az euró szekerét

Az EUR/USD pénteken nap közben nem sokat mozdult, 1,3070 és 1,3090 között mozgott a jegyzés délutánig. Délután érkezett a nap leginkább várt amerikai makroadata: az infláció a munkaügyi minisztérium jelentése szerint novemberben a megelőző hónaphoz képest 0,3 százalékot esett – fél éve, május óta most csökkentek először az árak havi összehasonlításban. Korábban a Fed azt közölte, az alapkamatot 0 közeli szinten tartja mindaddig, amíg a munkanélküliség nem csökken legalább 6,5 százalékig, és amíg az infláció nem emelkedik 2,5 százalékig. A friss adat azt jelzi, hogy a Fed addig nyomtathat pénzt, amíg csak akar. Ezzel egyidejűleg a Fed mai jelentése szerint az ipari termelés volumene emelkedett.

Friss devizaárfolyamok >>

A hír, hogy nyoma sincs inflációs nyomásnak, ismét gyengíteni kezdte a dollárt, az EUR/USD 1,3110-ről 1,3160-ig ugrott estére.

Gyenge a forint – 284 az euró

A forint nem tudta követni az európai közös pénzt: reggel 284,3 fölé emelkedett az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, délelőtt ugyan valamelyest korrigált, estére azonban – az amerikai makroadatra fittyet hányva – újra 284 fölé emelkedett a jegyzés.

Friss devizaárfolyamok >>

Napközben az Eurostat azt jelentette: a foglalkoztatottság 6 éves mélypontra süllyedt az eurózónában, addig az infláció az árstabilitás fenntartásához szükséges 2%-os szinthez közelít, novemberben 2,2%-ra csökkent.

Karácsonyi készülődés: ácsorgás a tőzsdéken

Az európai tőzsdéken nem volt komolyabb mozgás, a londoni, a párizsi és a frankfurti tőzsdéken is tegnapi záróértékük körül fejeződött be a kereskedés ma is. Egy hajszállal az átlag fölött teljesített a Budapesti Értéktőzsde, a BUX 7,7 milliárdos volt forgalom mellett 0,17 százalékot emelkedett. Az OTP és a Magyar Telekom pluszban zárt, a bankpapírok értéke 0,7 százalékkal, 4128 forintra emelkedett, az Telekom pedig fél százalékos növekedéssel 383 forintra drágult. A Mol stagnált, a Richter árfolyama fél százalékot csökkent.

Forrás: privatbankar.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*