Ezekben az országokban jó nyugdíjasnak lenni

Az Európai Unión belül leginkább Svédország, Finnország és Dánia kedvez az aktív öregkornak. Hazánk is a lista végén áll. Egy nemzetközi szakértői bizottság a listát az időskori aktivitás idei éve keretén belül állította össze, és a Prágában tartott nemzetközi konferencián hozták nyilvánosságra.

A cél az volt, hogy rámutassanak az idős emberek aktív tevékenységében rejlő lehetőségekre. Négy területet vettek figyelembe: munkalehetőség, részvétel a társadalmi és a politikai életben, a független és önellátó élethez való feltételek, általános életkörnyezet. A legjobb feltételeket Svédország biztosítja az aktív szép-korúak számára, a száz lehetséges pontból 41 pontot kapott. A 27., tehát utolsó helyen Málta végzett 23 ponttal. A kelet-európai országok közül a legjobb lehetőségek Csehországban léteznek.

,,Az index számai egyértelműen jelzik, hogy ezen a téren még a legjobbnak tartott országokban is van mit javítani. Például az élen járó Svédország sem teljesíti a követelmények majdnem 60 százalékát, ugyanakkor Szlovákia, Magyarország, Málta, Litvánia és Lengyelország esetében ez a szakadék több mint 70 százalékos” – állítják a listát összeállító szakértők elemzésükben.

KÜLFÖLDI ÁLLÁSLEHETŐSÉG SZAKORVOSOK SZÁMÁRA (1-14-31826/PR)
Grafton Recruitment
Áploló/ ápolónő
ZielJob Kft.
Betegápoló
Tech People Hungary Kft.
Ápoló(nő)
Orange Munkaerő Szolgáltató Kft.
Egészségügyi asszisztens
Egészségügyi szolgáltató vállalkozás
Szakápoló
NUMIL Kft.

Megállapították, hogy egy-egy ország bruttó hazai jövedelme (GDP) és az időskori aktivitási index között szoros összefüggés áll fenn. A gazdagabb, magasabb szintű gazdasági-társadalmi fejlettséggel rendelkező országok általában jobb feltételeket és körülményeket biztosítanak az időskori aktív tevékenységekhez, mint a gazdaságilag gyengébben fejlett államok. A lista és a hozzá csatolt háttéranyag a szakértők szerint kiindulási alapul szolgálhat a szükséges lépések megtételére minden európai uniós országban.

 

Forráss: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*