Magyar tervező New Yorkban

Kalocsáról kerültél az Egyesült Államokba, evidens volt, hogy kalocsai hímzéssel foglalkozol majd? Honnan az indíttatás?
-Igen, Kalocsán születtem és egy Kalocsa melletti faluban, Dusnokon töltöttem gyerekkoromat. A hímzés  konkrétan a kalocsai hímzés a legtermészetesebb dolog volt számunkra  nagymamám  anyukám és szinte az egész családom foglalkozott hímzések készítésével. Már kislányként ismertem a motívumokat  színeket  fonalakat.

Akkor tanultál meg hímezni is?
-Igen, megtanultam hogyan lehet a világ legjobb minőségű kézi hímzéseit elkészíteni, a fonalakat kiválasztani, színeket fixálni..ez mind-mind fontos dolog.
Ma már ruhákat is tervezel, nem csak hímzel.
-14 éves koromban kezdtem el ruhákat is készíteni, amikor Budapestre kerültem es mondhatom, hogy az ország egyik akkori legjobb iskolájában tanultam meg mindent amit ma tudok a ruhaiparról  gyártásról  szabásmintákról, tervezésről  stb. Persze az embernek ezt a szakmát is folyamatosan tanulni kell, nem lehet megállni  Amikor csak idom engedi leülök a varrógép melle és csinálok valamit, gyakorolok. A szakdolgozatomat magyar viseletekről és hímzésekről írtam és bővebben a kalocsai hímzésről. Ez egyértelmű volt. Ez az, amit szeretek. Lehet, hogy azért  mert annyi jó emléket idéz fel bennem a gyerekkoromról… boldoggá tesz a színek és formák látványa.

Az ELTE magyar-német szakán tanultál, hogy vezetett az utad a hímzés felé?
-Igen, másik nagy szerelmem az irodalom, ezert tanultam tovább az ELTE-n. Ismét következett néhány nagyon szuper év. Faltam a könyveket és nyelveket tanultam, németet, japánt. Ösztöndíjakkal beutaztam mindkét országot. Szóval teleszívtam magam fantasztikus élményekkel  Szerencsésnek tartom magam, mert mindig megtaláltam a lehetőségeket es utakat, hogy azt csináljam, ami boldoggá és szabaddá tesz. A hímzések soha nem távolodtak el tőlem  Mindenhova magammal vittem pár darabot. Emlékszem Japánban mennyire tetszett mindenkinek. Elajándékoztam egy csomó kalocsai hímzést japánoknak, oroszoknak és nem is emlékszem már, hogy kiknek.

Hogy kerültél New Yorkba?
-New Yorkba először csak látogatóba jöttem 3 évvel ezelőtt és azonnal megfogott ez a hely, úgyhogy pár hónap múlva vissza is jöttem  Itt valahogy felszabadultam és kedvem lett belefogni abba, amit fiatal korom óta legjobban szerettem, hímzéseket és hímzett ruhákat. Rengeteg a tanulnivaló itt. Jelenleg is nappali tagozaton, teljes időben tanulom az angolt. Emellett persze az embernek meg kell tanulni a lehető legtöbbet a fotózásról, businessről, fel kell építeni mindent, amire szükséged van ehhez az üzletedhez.

Úgy hallottam már egy New York-i szalonban is kaphatók az általad készített hímzett ruhák, kiegészítők?
-Jelenleg promóciós anyagok vannak kint üzletekben. A visszajelzések nagyon pozitívak  tetszik az embereknek, érdeklődnek  úgyhogy remélem a lehető legjobban alakulnak majd a dolgok. További New yorki cégnek is szolgáltatok hímzést egy ideje. Ők leginkább kézműves dolgokkal foglalkoznak. Remélem sikerül majd nekik is terjeszteni és megismertetni a New yorki közönséggel a magyar hímzéseket. Ez mindenképpen egy új dolog itt, új tapasztalat az embereknek.

Egy kis modernizációt is belevittél a tradicionális kalocsai mintába.
-Nagyon szeretem a tradicionális motívumokat, sokat meritek régi gyűjteményekből, de minden mintát új formába ontunk, újra rajzolunk, hozza formáljuk a ruhákhoz. Saját designok! Szeretnek majd abszolút új és modern színvilágot is belevinni a mintákba  keverve a tradicionális világot a XXI. század igényeivel. Ezert neveztem el a stílust kortárs vagy modern ethno stílusnak  És tényleg úgy gondolom, hogy ez egy teljesen új irányzat.

Mitől ilyen sikeres az amerikai nők körében a magyar motívumokkal hímzett termékek?
-Az amerikai közönség nagyra értékeli a kézimunkát és egyedi ruhadarabokat. Úgy érzem az emberek elfáradtak a tömegtermékektől  Nem érdekli őket, ezért olyan sikeresek ezek a hímzések és ruhák. De nem csak Amerikában hanem világszerte megkezdte hódító útját a magyar hímzés  Nicole Kidman, Emma Watson színésznők  sportolok, bloggerek jelentek meg magyar hímzett ruhákban mostanában. Pár hónapja a New York Times egyik oldalán fedeztem fel egy kalocsai hímzéses ruhát, amit a New York Fashion Week rendezvényen viselt egy ausztrál blogger.

Milyen terveid vannak a közeljövőben?
-Szeretnem ha minél többen megismernek a magyar hímzéseket, hímzett ruhákat és elkezdenek hordani ezeket a mindennapokban. Sok-sok kép és terv van a fejemben. Ezeket mind formába szeretnem önteni és megszerettetni az emberekkel ezt az új kortárs magyar etho stílust. Szeretnek olyan ruhákat készíteni, amik értékesek, időtállóak, különlegesek.

Ha az Amerikában élő magyarok közül szeretne valaki varratni magának ruhát, akkor hol tudja felvenni veled a kapcsolatot?
-Nagyker, kisker és egyéb információkkal kapcsolatban szeretettel várom a leveleket a hannamodernethno@gmail.com címre. A ruháim és a hímzéseim egy része mar kapható az online boltomban is. Hanna Modern Ethno az Etsy.com oldalán. Hanna Modern Ethno Style a facebookon és a wordpress.com oldalán.

Amerikai Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*