Cserkészvezetői tanácskozás Buffaloban

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség III. (USA) és V. (Kanada) kerülete 2012.  november 2-án és 3-án tartotta az ez évi tiszti konferenciáját. A tiszti konferencia nemcsak a központi vezetésben valamint a kerületeknél és csapatoknál működő tiszteknek, hanem minden észak- amerikai csapatban gyakorlati cserkészmunkát folytató vezetőnek is évenkénti találkozója.

Hivatalos továbbá a konferenciára minden más cserkésztiszt is, aki az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Venezuelában lakik.  Idén 40 résztvevő gyűlt össze, nagy része fiatal és egy kisebb hányada tapasztalt cserkészvezető. Ha nem lett volna hurrikán a keleti partvidéken a hét elején, még többen is lettünk volna!

A szombati nap egy rövid ismertető előadással indult. Az utóbbi 12 hónap cserkész sikereinek összefoglalásáról szólt,  mint pl. hol alakulnak új csapataink, vagy hogy a csapataink létszáma növekszik-e. Ezután a résztvevők megbirkóztak olyan témákkal  mint:  “Hogyan foglalkozzunk olyan cserkészekkel, akik idősebbek de nem lesznek vezetők, hogy ne veszítsük el őket?   Mi történjék azokkal, akik főleg magyar nyelvtudásuk miatt nem lehetnek vezetők?  Sok jó kivitelezhető ötlet merült fel a csoportmunkában amelyet remélhetőleg nem csak a jelenlevők hanem a KMCSSZ vezetősége is fel tud használni hatékonyan.

A délután folyamán a jelenlévő tisztviselők elvonultak és a KMCSSZ Intéző Bizottsága megtartotta idei negyedik ülését. Közben a többi vezető a buffalói Szépművészeti Múzeumban felfedező kirándulást tett melynek keretén belül néhány szépművészeti remekművet meg kellett találni és magyar nevet adni nekik. A versengés nagy vidámsággal és odaadással folyt le. A délután zárótémája a “Cserkészkedés iskola és munka mellett: hogyan lehet egyensúlyban tartani a személyes életet és a cserkészéletet?” volt. Sok fiatal cserkészvezetőnek ez komoly kihívást jelent. A megosztott tapasztalatok, aggodalmak és esetleges megoldások mindenkinek hasznára vált.

Az esti program misével kezdődött. A bőséges vacsora után a tábortűz,  amelynek témája a magyar népdal volt, kikapcsolódást és vidámság teli órát nyújtott. Ezután takarodóig szabadidő volt ami alatt először ki-mit-tud vetélkedő volt és utána – aki akart – teremfoci mérkőzésen vett részt, vagy beszélgetéssel és szórakozással töltötte az est hátralevő részét.

Vasárnap a reggeli utáni téma a “Cserkészismereti VK vizsgák felfrissítése?” volt. A létező vizsgák tartalmát a helyszínen megvitatták a résztvevők és kivitelezhető módosításokat javasoltak. Közben a jelenlévő csapatparancsnokok a központi tisztviselőkkel gyűltek. A gyűlésen a csapatparancsnokok beszámoltak az előző 12 hónap legnagyobb sikereiről négy mondatban. Siker volt bőven, a négy mondatos összefoglaló azonban csak ritkán sikerült. Ezenfelül több központi és vezetőképzéssel kapcsolatos információt  kaptak a  csapatparancsnokok.

A tiszti konferenciát a Szövetségi Vezetőtiszt irányítása alatt a központi törzs készítette elő. Ezzel véget is ért a 2012-es központi tiszti konferencia  Az intenzív két nap alatt sok volt a munka, de sok a szórakozás is. Jól éreztük magunkat, és ha megtehetjük, jövőre még többen gyűlünk össze a nyugati magyar cserkészet sikereit megünnepelni, gondjait megbeszélni és megoldani.

Külföldi Magyar Cserkészszövetség sajtóirodája

2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*