Amerikában nemcsak duma van

A vártnál jobban alakultak az amerikai foglalkoztatottsági adatok novemberben. Miközben növekedett a nem-mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta csaknem 4 éves mélypontjára esett vissza. Mindez arra utal, hogy a Sandy hurrikán hatását viszonylag gyorsan kiheverte az amerikai munkaerőpiac.

A nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 146 ezer fővel nőtt az Egyesült Államokban, szemben az októberi 138 ezer fős növekedéssel. Az előző havi adatokat a korábbi 171 ezer főről vizsgálták felül 138 ezer főre, derül ki a Munkaügyi Minisztérium adataiból. Az átlagos elemzői vélekedések csupán 85 ezer fős növekedést jeleztek elő – számoltak be róla a Quaestor elemzői.A munkanélküliségi ráta novemberben 7,7 százalékra, a 2008 decembere óta látott legalacsonyabb szintre esett vissza. Az előzetes elemzői becslések 7,9 százalékos munkanélküliségi rátáról szóltak, mely nem jelentett volna változást az előző havi adathoz képest. A hálaadás ünnepe miatt a munkanélküliségi felmérést egy héttel korábban zárta a minisztérium, így akkor a rossz időjárás miatt 370 ezerrel kevesebben kerestek munkát, míg az elmúlt tíz novemberben ez csak átlagosan 70 ezer fő volt.

A magánszektorban foglalkoztatottak száma 147 ezer fővel nőtt az elmúlt hónapban, ami jócskán felülmúlja a 90 ezer fős növekedést váró elemzői becsléseket. Az aktivitási ráta, amely azt mutatja meg, hogy az aktív korú lakosság mekkora része vesz részt a munkaerőpiacon, viszont az októberi 63,8-ról 63,3 százalékra esett vissza. A gyáripari foglalkoztatottak száma 7 ezer fővel csökkent novemberben, ami az élelmiszeriparban és a vegyiparban végbement leépítéseknek köszönhető. Szintén csökkent az építőiparban dolgozók száma is. itt nagyjából 20 ezer fővel foglalkoztattak kevesebbet, mint októberben.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*