A fiatalok fele elhagyná az országot

A fiatalok 49 százaléka szeretne külföldön dolgozni, de csak tizenkét százalékuk hagyná el végleg Magyarországot a jobb megélhetés reményében. Ma már kevesebben élnek házasságban, mint élettársi kapcsolatban. Ez két megállapítás abból a kutatásból, amelyet ma ismertettek az újságírókkal. Közben Vágó Gábor, az LMP képviselője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ifjúságpolitika teljes hiánya miatt a fiataloknak nincs jövőképük adta hírül az ATV.

Van egy generáció, amely másképp gondolkodik, mint mi. Egy ilyen kutatás – a jó diagnózis – hidat építhet két olyan nemzedék között, amelyik már nem érti egymást – mondta Balog Zoltán, miniszter, aki annak bizonyítására, hogy ez a jelenség létezik, egy blogból idézett: „Nincsenek hőseink, nincsenek nagy zenekaraink nincsenek generációs példaképeink. Emberek eszmék és termékek vannak csupán, akiket, és amiket észreveszünk és kiemelünk magunknak. Jelvények vannak, csupán amelyeket mellünkre tűzünk. Ha nem figyelsz, ránk magadra vess.”

Jó lenne, ha a döntéshozó politikusok is tudják ezt – mondta Balog Zoltán, az Emmi minisztere, a kutatás fővédnöke. A kutatásból az is kiderült, hogy a 15 és 29 éves korosztály majdnem fele azt tervezi, hogy valamikor külföldön vállal munkát, egy részük pedig ott szeretne tanulni.

A fiatalok több mint 1/3-a csak Magyarországon tudja elképzelni az életét, viszont több mint 12 százalékuk a jobb élet reményében elhagyná az országot is. Talán meglepő, de ennél a generációban is él a nosztalgia a Kádár-rendszer iránt.

Balog Zoltán szerint azért van ez így, mert a Kádár-rendszert nem ismerték. Ha csak a napi megélhetés a szociális biztonság, a munka, lehetőség és a lakáshoz jutást vesszük figyelembe akkor még riasztóbb az arány, Előrelépést csak a szabadságjogok és a szórakozási lehetőségek és felsőoktatásban való részvétel esélye miatt éreznek a fiatalok, de közülük még így is 80 százalék a régi rendszert tartja jobbnak. A kutatás nyolcezer fős mintán idén januárban kezdődött, amikor még nem voltak ismertek az egyetemi költségtérítések.

Forrás: atv.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*