Új amerikai parancsnok Kabulban

Jövő februárban foglalhatja el kabuli állomáshelyét Joseph F. Dunford tengerészgyalogos tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és szövetséges erők új parancsnoka – közölte szerdán katonai forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Dunford kinevezését hétfő éjjel fogadta el az amerikai szenátus. A tábornok, aki eddig a tengerészgyalogság parancsnokhelyettese volt, John R. Allentől veszi át az afganisztáni parancsnokságot. Az ugyancsak tengerészgyalogos Allent Barack Obama amerikai elnök az európai NATO- és amerikai erők parancsnokául jelölte, ám a kinevezési folyamat megrekedt. A tábornok ellen ugyanis vizsgálatot indított a Pentagon, annak megállapítására, hogy követett-e el törvény- vagy függelemsértést, amikor “bizalmas” elektronikus levelezést folytatott – a sajtóban a floridai felső körök tagjaként emlegetett – Jill Kelleyvel. A nő, aki a The Washington Post szerint 2010 óta 20-30 ezer e-mailt és más dokumentumot váltott Allennel, bejáratos volt az amerikai Központi Parancsnokság vezérkarának tagjaihoz.


A tábornok és a nő levelezésére annak nyomán derült fény, hogy Kelley feljelentést tett egy ismeretlen személy ellen, aki e-mailben megfenyegette őt: tartsa távol magát David Petraeustól, a Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) igazgatójától. Mint kiderült, a zaklató Paula Broadwell, Petraeus életrajzírója és szeretője volt. A viszony lelepleződése nyomán Petraeus – aki Allen előtt volt az afganisztáni erők parancsnoka – lemondott a CIA éléről.


Allen és Kelley tagadta, hogy házasságtörő viszony alakult volna ki köztük. A kabuli őrségváltás időpontját még nem tűzték ki, de a várakozások szerint Allen még néhány hétig be fogja tölteni a jelenlegi hivatalát. A lap úgy tudja, hogy a tábornok az afganisztáni csapatkivonás Obama elnöknek beterjesztendő javaslatait véglegesíti.  Dumford az amerikai és a szövetséges erők ötödik parancsnoka lesz Afganisztánban.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*