Sűrűsödnek a ráncok a befektetői homlokokon

Napok óta nem találnak irányt a piacok. Tegnap az Apple részvény zuhanása is elég volt, hogy lehúzza a New York-i tőzsde Nasdaq indexét. Elhagyta magát az arany és az olaj is. A forint sem tudott érdemben erősödni, ugyanakkor megállt a dollár gyengülése. Ma reggelre viszont az ázsiai tőzsdék többsége enyhe pluszt szedett magára. Bár jöttek amerikai makrojelentések, azok sem tudták átvenni az irányítást. 

Ahogy közeledik az amerikai költségvetési szakadék, úgy sűrűsödnek a ráncok a befektetői homlokokon. Bár Barack Obama két napja megválasztását követő első tv interjújában bizakodóan beszélt a „fiscal cliffel” kapcsolatos tárgyalásokról, még nem látszik melyik forgatókönyv szerint kéne játszani a következő hetekben.

A makroadatok közül kiemelkedett a szolgáltatói ISM index, amely 54,7 pontra emelkedett novemberben az előző havi 54,2 pontról. Eközben az ipari cikkek rendelésállománya a várt stagnálás helyett kissé nőtt októberben. Az már kevésbé volt jó hír, hogy novemberben a várt 125 ezer helyett 118 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Amerikában. Amire ma a piacok kiemelten figyelnek az az Európai Központi Bank kamatdöntése lesz, bár az elemzők többsége szerint nem fognak hozzá nyúlni a 0,75 százalékos alapkamathoz. A döntés 13 óra 45 perckor válik ismertté, Mario Draghi EKB elnök pedig 14 óra 30 perckor tart sajtótájékoztatót.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*