Öt év alatt öt nyelv

1989-et írunk, Bálint megkezdi a kötelező iskolai tanulmányokat, az idegen nyelvvel, mint olyannal 1992-ben kerül kapcsolatba: a csinos napközis tanárnő nem kis lökést adott a német nyelv irányába – mely lökés kártyavárként omlik össze 1995-ben egy új, zsarnoki tanár személyének áldásos közbenjárásaként.


Ezen a ponton hősünk utálja a nyelveket, a németet pedig még jobban. 1997-ben, a középiskola megkezdésénél hajmeresztő mutatványok eredményeképpen angolos csoportba kerül, ahol Fejes Norbert tanár úrnak köszönhetően egyre inkább elkezd újra érdeklődni a nyelv és főleg az angol iránt.

1999-ben egy hónapot tölt el Finnországban, ahol rájön, hogy hiányos nyelvtudással is lehet eredményesen kommunikálni, már ha rá van kényszerítve az ember. Rögtön ezután sikeres szóbeli vizsgát tesz középfokon, az írásbelin azonban a Rigó utca elhúzza.

A mai napig nincs írásbeli vizsgája, jó eséllyel soha nem is lesz. 2002-ben a csillagok szerencsés együttállása végett felvételt nyer a Nottinghami Egyetem kihelyezett karára, így a Budapesti Műszaki Főiskolán 2005-ben gépészmérnöki diplomát szerez angol nyelven.

A szakma hívásának nem engedve, számítógépes játékok fordítójaként keresi kenyerét és csiszolja angolját. 2008-ban szíve parancsára Ausztráliába költözik, ahol is elolvassa Lomb Kató Bábeli Harmónia c. könyvét, mely megadja a végső lökést a nyelvek irányába. Fejébe veszi, hogy öt év alatt meg fog tanulni öt nyelven, melyet végig dokumentál is – így születik meg 2009. január 25-én az “Öt év – öt nyelv” blog.

Bálint saját bevallása szerint egy év alatt megtanul középfokon érteni spanyolul, némileg elpötyögni kínaiul, valamint 2010. augusztusi hazaköltözése után gátlástalanul ki meri jelenteni, hogy szinte anyanyelvi szinten beszéli az ausztrál angolt, valamint annak oktatásától sem riad vissza, hiszen már képesített angoltanár.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*