Napkollektorok a börtönben

Napenergia-hasznosító rendszer biztosítja a melegvíz igény részleges kielégítését a pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a 150 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházást pénteken adták át az intézményben.

Tóth László, a Belügyminisztérium (BM) gazdasági és informatikai helyettes államtitkára elmondta: a fejlesztés egyik fontos célja az volt, hogy a hagyományos energiahordozókat megújuló energiaforrásokra cseréljék. Szintén kiemelt célnak nevezte a fogvatartottak foglalkoztatását, ami megvalósulhatott a rendszer telepítésekor. Úgy fogalmazott, hogy a börtönbüntetésüket töltők megismerhettek egy új technológiát, amely segítheti őket a visszailleszkedésben és segíthet nekik visszatalálni a munka világába. Hozzátette: a fogvatartottak egyre növekvő mértékű munkavégzésükkel nemcsak a börtönök működtetési költségeinek a lefaragásához, hanem a büntetés-végrehajtás jobb megítéléséhez is hozzájárulnak. Balázs Péter ezredes, a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka közölte, hogy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyertek el 150 millió forint, vissza nem térítendő támogatást a meleg víz előállítását segítő napkollektorrendszer kiépítésére.

A beruházás révén az intézet mélykúti, bernátkúti, sándorházi objektumaiban tíz épületre került összesen 650 négyzetméter felületű napkollektor. A jelenleg elérhető legmodernebb napkollektorok mellett tizennyolc új meleg-víz tárolót telepítettek, összesen mintegy 16 ezer liter kapacitással. Az intézmény meleg-víz termelésre fordított költségének felét az új napkollektoros rendszer fedezi, ez éves szinten nyolcmillió forint megtakarítást jelent.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*