Karácsony a fények városában

Ha karácsonyi hangulat és Párizs, akkor természetesen első helyen mi mást említhetnek még, mint a Champs Elyseet. 

Az ide karácsonyi fényeket a a szerelem, a divat, és a kultúra városába, a párizsi Champs-Elysée-n november 21.én  Diane Kruger német színésznő és Bertrand Delanoë Párizs polgármestere  együtt nyomta meg azt a gombot, amellyel felkapcsolták a karácsonyi világítást a Champs-Elysée-n.

Az ünnepi díszkiválígítás ráadásul már környezetbarát és energiatakarékos is. Az elmúlt három évben ugyanis a hagyományos izzókat lecserélték, így a fények hetven százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak. A Concorde tér és a Diadalív közötti több mint 415 fán január 10-ig tündökölnek a karácsonyi ünnepi fények.

A vásár a Champs-Elysées sugárút körforgalmától egészen a Concorde térig húzódik. Mintegy 160 kis faházban várják a vásárlókat kézműves árukkal, karácsonyi dekorációkkal, tradicionális ételekkel.Az Eiffel-toronnyal szembeni téren 120 karácsonyi árús rengeteg programmal várja a kicsiket és a nagyokat. L’Arche de Noël à La Défense karácsonyi vásár Európa első számú üzleti negyedében, közel 350 karácsonyi házikóban várják az árusok a vásárlókat.

A világ legszebb sugárútján közel 160 árus termékei közül lehet választani. A kézműves áruktól kezdve az édességekig minden megtalálható itt.

Jégszobrok a Champs-Elysées-en. Fedezze fel a fantázia és a fény világát ezen a különleges kiállításon. 20 művész jégszobrait lehet megcsodálni, többek között műemlékek, épületek, történelmi karakterek, lények és képzeletbeli jelenetek formájában.

Franciaországban a karácsony családi ünnep: ilyenkor nagypapáktól az unokákig mindenki összegyűlik, hogy élvezhessék egymás társaságát, a pihenés, meg az ajándékozás örömeit. Mivel hatalmas országról van szó, régiónként mások és mások a szokások: Elzászban például szinte teljesen a magyarországihoz hasonlóan zajlik az ünnep, az ország belsejében viszont másként tesznek. Itt a karácsony általában 24-én éjszaka, az éjféli misével kezdődik, amelyre mindenki, még a nem hívők is ellátogatnak. Hazatérés után a család nyugovóra tér, és az ajándékokat csak reggel, felébredés után adják át egymásnak. Minden francia család ünnepi asztalán megtalálható az osztriga, és kagylótál, többféle szárnyas, de főleg pulyka, és az elmaradhatatlan fatörzs, a fahasábot formázó, mélyhűtött csokoládétorta.

 

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*