Ismét díjazták a hétköznapi hősnőket

A Richter Aranyanyu Díj Rácz Zsuzsa  író, újságíró, az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv szerzőjének ötlete alapján 2011-ben hívták életre a Richter Gedeon Nyrt.-vel közösen azért, hogy megtalálják és jutalmazzák a köztünk élő hősnőket. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, és munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

Olyan nőket jutalmaznak, akik lelkiismeretesen, nagy-nagy szeretettel végzik a munkájukat, és úgy gondoskodnak rólunk, mint a saját édesanyánk. Nagyon nem mindegy, hogy milyen védőnő vagy orvos foglalkozik a gyermekekkel, mint ahogy az sem, hogy milyen óvónők, tanítók és tanárok nevelik, oktatják őket.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megmozdult az egész ország a felhívásra, melynek célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Egy hónap alatt 145 városból és településről csaknem félezer jelölés érkezett a meghirdetett három kategóriában. Bárki ajánlhatott számára kedves pedagógust, egészségügyi szakdolgozót és orvosnőt. A jelölésekből kategóriánként 4 döntőst választottunk ki, így összesen 12 Aranyanyu-jelöltet neveztünk meg.

A zsűri tagjai: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, Dobó Kata színésznő, Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó, Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Rácz Zsuzsa író.

A közönség is voksolhatott, két hét alatt csaknem 90 ezer szavazat érkezett a döntősökre. Emellett egy hattagú zsűri is odaítélt egy-egy díjat minden kategóriában.Nehéz volt a zsűri dolga, sok volt az erős sztori. Idén többek között szívbetegek életkedvét visszaadó gyógytornász, édesanyja halála után féltestvérét egyedül nevelő fiatal asszisztens, mellrákot legyőző, és azóta önkéntes munkát végző orvosnő, valamint diákjának jótékonysági rendezvényt szervező tanárnő vehette át a díjat a november 30-án rendezett díjkiosztó gálán.

És most részletesen is bemutatom nektek a díjazottakat:

Pedagógus kategóriában a közönségdíjat az érdi Kovács Adrienn vehette át, akinek mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak. Mivel az oktatási intézmények nem fogadták be őket, beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre Down-kóros és autista gyerekeknek. A zsűri Börcsök Klárának, a derecskei Bocskai István Általános Iskola gyermekvédelmi felelősének ítélte a díjat. Klára az iskolai munkája mellett létre a Tanodát, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak tanulmányaikban.

Orvosnő kategóriában a legtöbben Dr. Kenessey Andreára voksoltak, aki a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályán dolgozik. Két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. Felépülése óta önkéntesként hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, és szűrőprogramokat támogat. A zsűri választása Dr. Kelemen Edit neonatológus főorvosra esett, aki a kecskeméti kórház újszülött- és csecsemő osztályán dolgozik. Egyik jelölője azt szeretné megköszönni a doktornőnek, hogy 3 és fél hónapig küzdött sikeresen a 740 grammal született kisfiáért, és mellette még sok másik kisbabáért.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Kovácsné Tóth Hajnalka lett, aki az Orosháza Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozik főnővérként, emellett az intézmény ápolási igazgatóhelyettese. Az elmúlt 12 évben egy remekül működő csapatot kovácsolt a nővérekből. A zsűrinek talán ebben a kategóriában volt a legnehezebb dolga, ezért is döntött úgy, hogy megosztott díjat ad át. Az egyiket Szemes Alexandra, a Sárvári Rendelőintézet sebészeti szakrendelésén dolgozó asszisztens kapta. A 23 éves lány és két testvére életét néhány hónappal ezelőtt tragédia árnyékolta be, elvesztették édesanyjukat. Azóta Szandra neveli négy éves kishúgát, emellett a munkahelyén is lelkiismeretesen helytáll. A másik díjat Dr. Palotásné Faragó Gabriella budapesti gyógytornásznak adták át, aki az idei rekorder a rá érkezett jelölések számát nézve. Rengeteg páciense ragadott klaviatúrát, hogy kifejezze háláját. Komoly szívműtéten átesett emberek járnak tornájára, és kapják vissza a reményt, hogy érdemes élni.

Nők Lapja Cafe különdíját Vigyikánné Horák Andrea, a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola történelem és földrajz szakos tanára vehette át. A pedagógus jótékonysági rendezvényt szervezett korábbi diákjának, amikor megtudta, hogy a kosárlabdázó fiú lábfejét
amputálni kellett. Az Önzetlenség Napján az egész város összefogott, így összegyűlt a lábprotézishez szükséges pénz.

Forrás:.terezanyu.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*