Egy nap az AIDS ellen

Az AIDS elleni küzdelem világnapján, szombaton a szexuális és mentálhigiéniás felvilágosítás mellett színes programokkal is várják a középiskolásokat két budapesti helyszínen.

  A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt interaktív standdal, játékokkal, kiállítással, retro partyval várja a fiatalokat ingyenes programsorozatán a Petőfi Csarnokban. Az AIDS elleni küzdelemre, a megbélyegzés helyett a felvilágosításra hívják fel a figyelmet az egész napos eseményen. Immár tizedik alkalommal rendezik meg a HIV/AIDS prevenciós vetélkedőt, amelynek országos döntőjén csaknem száz fiatal vesz majd részt. Ezen kívül közösségi programokkal, játékokkal is várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a HIV-fertőzöttek életével, az óvszerhasználattal, a drog és a HIV kapcsolatával is. Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat pedig ingyenes HIV-gyors tesztre nyújt lehetőséget.

Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program szakembere demonstratív felvilágosító órát tart az AIDS és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésről a Than Károly Ökoiskola Gimnáziumban Budapesten.

Az AIDS egy szerzett immunhiányos szindróma (Acquired Immune Deficiency Syndrome), egy olyan állapot, amikor a legyengült immunrendszer nem képes ellenállni gyenge, egészséges emberekben támadó kórokozók fertőzéseinek, vagy fejlődő rosszindulatú daganatok kialakulásának. A HIV és az AIDS nem ugyanazt jelenti. Az AIDS betegség a HIV fertőzés utolsó stádiuma, ami nem mindig jelentkezik.

Elsőként a 20. század közepén fedezték fel a fertőzést Afrikában, ami kisebb-nagyobb mértékben mára már minden országba eljutott. Legelőször az Egyesült Államok Betegségek gyakoriságának követeléséért felelős központi szerve adott közre egy jelentést az AIDS-ről 1981. június 5-én.

Azóta több mint 20 millió ember halt meg a vírustól világszerte és 42 millió a megfertőzöttek száma. 2001-ben 5 millió új HIV fertőzött regisztráltak és 3.1 millió ember halt meg, a halottak összesített, ún. kumulatív száma 21,8 millió volt.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*