Bear Grylls Tűzön-vízen át!

A múlt héten jelent meg magyarul Bear Grylls önéletrajza, a Tűzön-vízen át! A több mint 350 oldalas, képmelléklettel is ellátott könyvben a túlélő-showman és nem mellékesen brit főcserkész részletekbe menően mesél, gyerekkoráról, családjáról és persze szakmai tapasztalatairól.

“Az egyik dolog, ami megédesítette a füstös-szmogos Londonban töltött gyerekkori éveimet, az volt, hogy hatévesen csatlakoztam a cserkészekhez. Szerelem volt első látásra.
Ma is élénken emlékszem az első napomra a cserkészek között. Besétáltam, és ott volt az a sok nagyfiú, gondosan vasalt ingben, mindenféle jelvényekkel és kitüntetésekkel. Hozzájuk képest én apró és vézna voltam, és még annál is kisebnek éreztem magam, mint amilyennek kinéztem. De amint meghallottam, hogy a cserkészparancsnok azt a feladatot adja nekünk, süssünk meg egy kolbászt egyetlen gyufával a járdán, rögtön beleszerettem a cserkészetbe.
Egy szál gyufa és egy kolbász… Hm. A gyufa nem fog elég ideig égni ahhoz, hogy a kolbász megsüljön – gondoltam.
Aztán a vezetőnk megmutatta, hogyan gyűjtsünk tüzet a gyufával, amint aztán megsüthetjük a kolbászt. Az volt a megvilágosodás első pillanata számomra.


Ha azoknak, akik ott és akkor az esti cserkészfoglalkozásokon jelen voltak, azt mondják, hogy egy napon én leszek a Brit Cserkészszövetség főcserkésze és világszerte huszonnyolcmillió cserkész vezetője, valószínűleg a földön fetrengtek volna a nevetéstől. Ami azonban a termetemből és a fellépésemből hiányzott, mindig is merészséggel és eltökéltséggel pótoltam – és pontosan ezek azok az erények, amelyek igazán számítanak mind az élet játékában, mind a cserkészetben.
A cserkészek között nagyszerű társakra leltem, és szabadnak éreztem magam. Olyan volt, mint egy család, és senki sem nézte, ki honnan jött: a cserkész, az cserkész, és csak ez számít. “

A kötetet a Jaffa Kiadó jelentette meg Rézműves László fordításában, 3490 forintos áron. 30% kedvezménnyel rendelhető INNEN.
Bear Gryllsnek tavaly jelent meg magyarul az első könyve, A vadon törvényei, amely a fentivel szemben egy gyakorlatias kézikönyv cserkész portyákhoz és táborokhoz, Erről ITT olvasható egy ismertető.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*