Arab kézbe kerül a 150 éves magyar Zsolnay

Egy ajánlat érkezett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. értékesítésére kiírt pályázatra, a gyárat egy svájci állampolgárságú szír üzletember venné meg – írta az Új Dunántúli Napló csütörtökön.

Barna Béla, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója a lapnak megerősítette: egy pályázó van, akivel tárgyalásokat kezdenek, és a kérdésben még decemberben döntenek. A vezérigazgató nem fedte fel a lehetséges befektető kilétét, az Új Dunántúli Napló azonban úgy értesült, hogy az érdeklődő egy, a luxusóraüzletben érdekelt svájci állampolgárságú, szír származású üzletember, aki azt tervezi, két év alatt talpra állítaná a gyárat, és elsősorban az arab piacra szállítana Zsolnay-termékeket.

A vállalat értékesítésére kiírt pályázat azután jelent meg, hogy Pécs elfogadta a Közgép júliusi ajánlatát, hogy jelképes egy forintért visszaadja a Zsolnay kisebbségi részvénycsomagját. A Közgép 2011 májusában, a Manufaktúra-Befektető Kft. megvásárlásával jutott hozzá közvetve a Zsolnay 49 százalékos tulajdonrészéhez, amellyel elsődleges szándéka a porcelángyár egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek, munkahelyek megőrzése volt. Idén nyáron azonban úgy látta: ellehetetlenült a cég üzleti stratégiájának megvalósítása.

Indoklása szerint a manufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van. Tavaly története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt. A cég gazdálkodását a pályázati lehetőségek elmaradása és a porcelánpiac zsugorodása is nehezítette.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*