22 százalékkal nő a csekkadó januártól

A Magyar Posta Zrt. 2013. január elsejétől átlagosan 22 százalékkal emeli a bankoknak a készpénz-átutalási megbízás díját, a jövő évi plusz költségek alapján.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a Magyar Postát, hogy a Népszabadság információja szerint a cég 112 forintról 137 forintra emeli a sárga csekk díját. A Magyar Posta hangsúlyozza, hogy a 22 százalékos mérték a 2013-tól felmerülő plusz költségeket fedezi, az emelés nem jelet a cég számára extra bevételt. A posta a készpénz átutalási szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban, a sárga csekk szolgáltatás díját jelenleg is a pénzintézetek fizetik meg, a jövő évi emelés is rájuk vonatkozik. A postahelyen jelenleg sem kell a befizető ügyfélnek a csekken történő befizetésért fizetnie, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni – közölte a Magyar Posta Zrt.

A cég tájékoztatása szerint árbevételének éves szinten 15-16 százaléka származik a sárga csekk forgalomból, a készpénz-átutalási megbízás iránti igény évek óta csökkenő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a termék a lakosság körében még mindig népszerű. Becslések szerint a jövő évtől életbe lépő változások ezt a trendet jelentősen nem módosítják.

A posta jogosult az általa nyújtott pénzforgalmi szolgáltatások díjait évente módosítani, amelyet a hatályba lépést megelőzően 30 nappal korábban, hirdetményben tesz közzé. A változtatásról tájékoztatták az érintett ügyfeleket – közölte a Magyar Posta. Nyilvános adatok szerint a Magyar Posta évi 250 millió darab csekket dolgoz fel. A sárga csekken feladott összeg mintegy 2700 milliárd forintot tesz ki. A csekkdíj 22 százalékos emelését a 2 ezrelékes tranzakciós illeték, illetve az infláció mértéke indokolja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*