Tóásó-per: váratlan fordulat Bolíviában

Letartóztatták a belbiztonsági minisztériumot képviselő jogtanácsost.Bolíviában ismét halasztást szenved a Tóásó Előd és mások ellen folyó “terrorizmusper”, mert váratlan fordulattal letartóztatták a belbiztonsági minisztériumot képviselő jogtanácsost – jelentették a helyi lapok szerdán.

A rendőrség különleges akciócsoportja a per helyszínén, Tarijában, a bíróság kijáratánál vette őrizetbe helyi idő szerint kedd délután Fernando Rivera Tardío jogtanácsost, mert több belbiztonsági minisztériumi társával együtt azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezetben nagy összegű pénzt csikartak ki vádlottakból – írta a cochabambai Los Tiempos.

A tarijai El País szerint Riverát konkrétan 50 ezer dollár kizsarolásával gyanúsítják. Az összeget egy pénzmosással és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt előzetes fogságba zárt amerikai állampolgártól követelte. Az illetőt, név szerint Jacob Ostreichert olyképpen tartotta a markában, hogy megakadályozta szabadlábra helyezését az előzetes letartóztatásból.

A Riverával együtt őrizetbe vett tucatnyi személy magas pozíciókat töltött be a belbiztonsági minisztériumban. Kiesése miatt tovább halasztódik a Tóásó-per folytatása, mert meg kell találni az utódját, aki a tárcát fogja képviselni Marcelo Sosa ügyész mellett.  A per háromhetes szünet után, hétfőn folytatódott, de érdemi előrelépés nem történt, a bíróság nem döntött az ügyvédeknek arról a beadványáról, hogy a vádlottak egy része, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd szabadlábon védekezhessen, mert már lejárt a vizsgálati fogságra a büntető törvénykönyvben maximálisan engedélyezett hároméves időtartam.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*