Karácsonyra készül az Operaház

Harmincméteres fenyőfát állít és karácsonyi fényekbe öltözik a Magyar Állami Operaház. A fenyő péntekre virradóra érkezik meg az Andrássy útra, a 31 napig tartó szabadtéri ünnepvárásra.

A karácsonyi programok, amelyeknek főszereplője a Diótörő című balett hagyományos előadássorozata, összefonódnak az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet éhség elnevezésű adventi adománygyűjtő kampányával. Az Operaház karácsonyfája mellé kihelyezett házikókban a jótékonysági akció keretében árusított forralt bor és forró tea mellett a baletthez kötődő nemzetek, Franciaország és Oroszország kínálják portékáikat a fesztivál teljes ideje alatt. A dalszínház vezetői, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek a forró italok árusításában. A bevételt az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekek és családok kapják.

A programot november 30-án 17 órakor Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója, Solymosi Tamás megbízott balettigazgató és Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató, valamint Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója nyitja meg. Az ünnepi sorozathoz a dalszínház kórusa és gyermekkara mellé további tizenhét énekkar sorakozott fel, hogy december 23-ig minden este muzsikával tegyék meghittebbé az ünnepvárást.

December 12-én hangversenyt rendeznek a hátrányos helyzetű gyermekekért, amelyre mintegy 1600 mozgáskorlátozott és szociálisan hátrányos helyzetű gyermek kapott meghívást. A Pető Intézet, a Mexikói úti Mozgásjavító, a Vakok Intézete, a siketek iskolája, gyermekotthonok, a Dankó utcai hajléktalan óvoda és iskola, két VIII. kerületi iskola, valamint egy fejlesztő iskola lakói és diákjai mellett az integráció jegyében olyan tanulók is meghívást kaptak, akik gyakori vendégei az Operaháznak.

A december 18-i Operakarácsony című koncert sztárvendége a virtuóz orgonista és zongorista, Wayne Marshall lesz. Repertoárján Gershwin, Bernstein, Ellington szerzeményei szerepelnek más amerikai szerzők darabjai mellett. Ebből a gyűjtésből kap könnyed, hangulatos karácsonyi ajándékot a Magyar Állami Operaház közönsége.

Operakarácsony címmel rendeznek karácsonyi opera koncertet 2012. december 18-án az Operaházban.
A koncert műsora:
Gershwin – Of Thee I Sing – nyitány (1931)
Gershwin – Kék rapszódia (1924)
Rodgers – Slaughter on Tenth Avenue –
az ‘On Your Toes’ című musicalből (Hans Spialek hangszerelése)
Britten – Karácsony ünnepe – Wolcum Yole!; There is no rose; This Little Babe
Berlioz – Krisztus gyermekkora – Búcsúzó pásztorok
Rutter – Három karácsonyi ének – Pásztorok; A szamár; A betlehemi csillag
Csajkovszkij-Ellington – Diótörô-szvit

Vezényel és zongorán közreműködik: Wayne Marshall
Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Énekkara
(karigazgató: Szabó Sipos Máté),
a Magyar Állami Operaház Gyermekkara
(karigazgató: Gupcsó Gyöngyvér)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*