Játékhajó az Atlanti-óceánon

Százhúsz centiméter hosszú, 90 centi magas vitorlájú játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy brit tudós a járműbe programozott útvonallal.

A 13 kilogramm tömegű Snoopy Sloop nevű hajó a tervek szerint szombaton vág neki csaknem tízezer kilométeres útjának. Robin Lovelock négy éven át építgette, tökéletesítette a hajót, amelynek alkatrészeit a világhálóról szerezte be, és amelynek összköltsége 449 font (160 ezer forint). A hajót – vitorlás lévén – a szél hajtja, navigációs rendszerének számítógépe – amelynek műholdas helyzetmeghatározója is van – napelemmel működik. Lovelock óránként kap jelet a hajó hollétéről. Számításai szerint a jármű egész gyorsan, óránként átlagosan 4,8 kilométeres sebességgel hasítja majd a vizet, de így is leghamarabb fél évbe telik, mire célba – a massachusettsi Plymouthba ér. A hajó az angliai Barton-on-Sea-ből indul, megcélozza az Azori-szigeteket, hasznosítja a Bahamák felé fújó széláramlatot, majd északnak fordul.

A járműnek bőven van vízi jártassága: eddig már 8 ezer kilométert tett meg. Csakhogy a tartóssági próbafutam egy tavon folyt, amelyen szélből fújt ugyan óránként 80 kilométeres erejű is, ám hullámokból messze nem voltak akkorák, mint amekkorák az Atlanti-óceánon várhatók – télen. A 65 éves Lovelock azonban úgy véli, hogy hajója megbirkózik a hullámokkal, a vitorlák műanyagból készültek.Annak veszélye kicsi, hogy a Snoopy Sloop másik hajóval ütközne. A madarak sem hátráltathatják igazán a játékhajót. A teszttávon rá-rászálltak ugyan, de csak csendes időben, amint feltámadt a szél, elrepültek.

Lovelock – aki már nyugdíjas – nem gyerekkori álmát valósítja meg, egyszerűen magával ragadta a versenyszellem, és nagyon szeretne elsőként átjuttatni távirányítású hajót az Atlanti-óceánon. Nem csak ő próbálkozik ezzel, de még senkinek sem sikerült a dolog. Lovelock azért indítja hajóját időjárási szemszögből kellemetlen és kedvezőtlen időben – lényegében tél elején -, hogy ne előzze meg más. Annyira reméli a sikert, hogy hajóját már a visszaútra is beprogramozta. Amerikából a brit Barnstaple-be várja játékhajóját – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*