Amerikába megy pénzért az Eximbank

A Bloomberg információi szerint 2 milliárd eurós forrásbevonásra készül az Eximbank. A magyar állam tulajdonában álló pénzintézet brit és amerikai befektetőket keres fel a következő napokban, írja a portfolio.hu

Az Eximbank közép távú globális kötvényprogram elindítását tervezi a Bond Radar információi szerint – írja a Bloomberg hírügynökség. Az állami pénzintézet befektetői találkozók lebonyolítására kérte fel a Deutsche Bankot és a Jeffriest.Ezek szerint a tengerentúli találkozók már ma elkezdődnek Los Angelesben, holnap San Fransiscóban, szerdán Bostonban folytatódnak és csütörtökön, valamint pénteken New York-ban záródnak. A Bond Radar értesülései szerint egy hét múlva Londonba utaznak az Eximbank illetékesei befektetői road show alkalmából.

Mi történt eddig az Eximbankkal?
A parlament két héttel ezelőtt fogadta el az Eximbankot érintő törvénymódosítást. A jogszabály-változtatás könnyíti az Eximbank forrásbevonási lehetőségét, emellett kiszélesíti az állami kezességgel végezhető tevékenységét. A törvényjavaslat szerint a tulajdonosi jogok gyakorlójának az Eximbankkal szembeni egyik legfőbb elvárása az, hogy növelje üzleti aktivitását, elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatása révén. Az előterjesztés a hatékony forrásbevonás elősegítését célozza.

Az Eximbank két héttel ezelőtti közleménye emlékeztetett arra, hogy az Eximbank és a MEHIB tulajdonosi jogainak gyakorlására 2012 májusában a gazdaságpolitikáért felelős miniszter került kijelölésre. Az új tulajdonosi elvárások közül kiemelkedő jelentőségű az intézmények üzleti aktivitásának növekedése, elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatása. Ezen küldetés megvalósítása érdekében vált szükségessé az Eximbankra és a MEHIB-re vonatkozó törvény (“Eximtörvény”) módosítása.

 

Forrás:portfolio.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*