A Vizsga lett a legjobb film a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

 A vizsga című játékfilm nyerte a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját. Bergendy Péter filmjét az amerikai elismerések után egy magyarok alapította amerikai fesztiválon is díjazták.

A legjobb film díját Bergendy Péter A vizsga című ügynök thrillere kapta a fesztiválon. Hámori Gabriella a legjobb színésznő, Kulka János a legjobb színész díját nyerte el. “Jó érzés, hogy Észak-Amerikában mindenhol sikert aratott a film – mondta az Indexnek a rendező Bergendy Péter. – Az egy hónapja kapott chicagói díj a legnagyobb elismerés, még a forgatás előtt azt mondtam, hogy a legnagyobb siker az lenne, ha eljutna a chicagói fesztiválra. Az amerikai szaklapoknál (Variety, Hollywood Reporter, Screen Daily) is egyértelmű a siker. A Los Angeles-i díjaknak is nagyon örülök.”

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált 12 éve alapította Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Film Barátai (Friends of Hungarian Cinema) alapítvány vezetője. November 16 – 22. között tartották meg idén a vetítéseket a külföldi filmeket szerető amerikai közönség kis mozijában, a Beverly Hills-i Laemmle’s Music Hall Theaterben a Bunyik Entertainment szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Az eddigi évekhez képest feleannyi játékfilmet mutattak be a fesztiválon, összesen 12-t. Emellett számos dokumentum és rövidfilmet. A Los Angeles-i fesztiválon a világhírű magyar származású filmesről elnevezett Michael Curtiz-közönségdíjat Szabó István Az ajtó című legutóbbi rendezése kapta meg. A Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus Tony Curtis-díjával Jankovics Marcell Az ember tragédiáját díjazták. A Los Angeles-i Magyar Ház Humanitárius díját Böjte József A freskófalu legendája című dokumentumfilmje kapta. A Magyarok Hollywoodban elnevezésű életműdíjat Gazdag Gyula vette át.

A vizsga

kép megtekintésekép megtekintése

kép megtekintése

kép megtekintése

Kapcsolódó linkek:
Interjú Bergendy Péterrel
Állítsátok meg Terézanyut! kritika
Török Ferenc: Apacsok kritika

Egy feszült, izgalmas, hangsúlyos thriller-elemekkel operáló, csavaros kémtörténetre emlékeztet: úgy zsánerfilm, hogy közben a krimi eszközeiről sem mond le. Akasztják benne a hóhért: a vizsgáztatót is vizsgáztatják. Üde színfolt a hazai filmes palettán.MOZIA vizsga
magyar thriller, 90 perc, 2011
rendezte: Bergendy Péter
írta: Köbli Norbert
fényképezte: Tóth Zsolt
vágó: Király István
zene: Parádi Gergely
jelmez: Breckl János
látvány: Hujber Balázs
producer: Bodzsár István
szereplők: Nagy Zsolt, Kulka János, Hámori Gabriella, Scherer Péter, Elek Ferenc
forgalmazó: Vertigo Média Kft.
bemutató: 2011. október 13.
1957. december 24. Az előző októberi események után az ÁVO próbára teszi ügynökei lojalitását: vizsgára bocsájtja őket. Andrást, a fiatal tartótisztet éppen a szenteste vizsgáztatják: tudtán kívül a szemközti ház egyik ablakából tanítómestere figyeli. András vesztére épp aznap találkozik titkolt szerelmével. A rábízott ügynöknévsor is eltűnik. Senki sem az, aminek látszik.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*