A légitársaságok huzavonájának tragédia lett a vége

Szomorú véget ért annak az amerikai, magyar származású nőnek a története, aki több mint egy héten keresztül nem tudott felszállni egyetlen repülőre sem, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Soltész Vilma (51)  férjével szeptemberben érkezett Magyarországra családlátogatásra New Yorkból a KLM egyik gépével, de hazautazni már nem tudtak, mert a túlsúlyos nőt nem engedték egyetlen repülőre sem szállni. A súlyos cukorbeteg, mozgássérült és túlsúlyos nő története számos, egyelőre nem minden részletében megválaszolt kérdést vet fel.

Három légitársaság is elutasította
A tragédiát az okozta, hogy egyetlen légitársaság kapitánya sem volt hajlandó elszállítani Vilmát New Yorkba. A súlyos cukorbeteg, mozgássérült és túlsúlyos  nő belehalt a várakozásba, mert nem kaphatta meg időben a számára nélkülözhetetlen orvosi kezeléseket. Három légitársasággal is próbálkoztak,  volt olyan eset is, amikor már a gépen ültek és a pilóta leszállította őket a gépről, mert az asszonyon nem lehet bekapcsolni a biztonsági övet. Egy másik esetben azzal indokolták a lemaradásukat, hogy nincs idő megvárni azt a tíz percet, amíg a nőt felrakják a gépre.
Több sikertelen próbálkozás után  autóval Prágába vitték, de ott sem engedtek fel a gépre – mesélte szomorúan a  Soltész János az elhunyt nő férje. A sikertelen próbálkozásokat követően hazatértek veszprémi otthonukba, s az amerikai nagykövetséget keresték meg, hogy segítsenek elintézni Bécsből a hazajutásukat. Sajnos, azonban erre már nem került sor, János sehonnan nem kapott segítséget, miközben Vilma egészségi állapota napról-napra rosszabbodott.

Egy kibővített biztonsági öv kellett volna csak ahhoz, hogy még ma is élhessen. A 280 kilogrammot nyomó, cukorbeteg, mozgássérült nő dialízisre igyekezett vissza a tengerentúlra. A légitársaságok huzavonájának  tragédia lett a vége, Vilma belehalt a betegségébe.
A történetben érintett nő amellett, hogy túlsúlyos volt, még súlyosan mozgássérült is, vagyis más szabályok vonatkoztak rá, amelyeket biztonsági okokra hivatkozva felülírtak a társaságok. Annak ellenére történik sokszor valamiféle diszkrimináció, hogy például az USA-ban a légitársaságok az Air Carrier Access Act törvény hatálya alatt működnek, amely kimondja, hogy a mozgássérült vagy egyéb speciális igényű utasokat tilos elutasítani a speciális igényeik miatt. Sőt, az is szerepel benne, hogy az utasoknak még csak nem is kell előre tájékoztatniuk a légitársaságot a speciális igényekről.

A legérdekesebb kérdés mégis az, hogyan tudták a nőt biztonságosan gépre rakni New Yorkban, míg ez Magyarországon vagy Csehországban nem sikerült? Jelenleg mind három légitársaság ellen pert indítottak több millió dollár kártérítést követelve , mivel közös felelősségüknek tartják a tragikusan elhunyt nő halálát, – a légitársaságok megsértették a fogyatékkal élők jogait, mondta  Holly Ostrov Ronai az ügyet képviselő New York-i ügyvéd.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*