Pénztárcaböjt: szombaton lesz, a Ne vásárolj semmit! nap

A Ne vásárolj semmit! nap vidám és kritikus tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen.

Buy nothing day, azaz a Ne vásárolj semmit nap kezdeményezője a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott, és elege lett abból, hogy munkája során felesleges pénzköltésre beszéli rá az embereket. 1992-ben ezzel az akcióval akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Mottója az volt: “Ami elég, az elég!” Azóta egyre több ország vette át a Ne vásárolj semmit! napot.

Az idén november 24-ére esik a Ne vásárolj semmit! nap. Magyarország 12. alkalommal csatlakozik a megmozduláshoz, amelynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi felesleges dolgot szoktunk megvenni. Az idén már több mint 65 országban tartanak pénztárcaböjtöt.Az egynapos fogyasztói böjtöt november utolsó hétvégéjén szokták megrendezni  környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A karácsonyi nagybevásárlás előtt arra ösztönzik a vásárlókat, hogy vessenek számot fogyasztási szokásaikkal.

A már-már betegessé váló vásárlásmánia mellett arra is fel kívánja hívni a figyelmet az akció, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát. A gazdag országokban a fogyasztási szokások miatt túl nagy arányban vesznek el a földi javakból. A reklámok pedig az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok, szépek, naprakészek, ha minél több tárgyat birtokolnak.Nagyon fontos, hogy tudatosan, megfontoltan vásároljunk. A felesleges holmik nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolt termékek fogyasztásával keletkező szemét mennyisége mára az ökológiai katasztrófa súlyosbodásának első számú okaivá nőtték ki magukat.

Szombaton álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át milyen környezeti, egészségi és társadalmi hatása van vásárlói döntéseinknek. Szálljunk ki a fogyasztói mókuskerékből, és legalább egy napra meneküljünk el a vonalkód rabságából!

Forrás:GreenProfit

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*