Black Friday már hajnal óta roham van az üzletekben

Az Egyesült Államokban Black Fridaynek (fekete pénteknek) nevezik a hálaadás utáni vásárlási szezon első napját. Akciós tévéből, iPadből idén sem lesz hiány, a napot pedig lassan fekete csütörtöknek is át lehet keresztelni.

Az elnevezés eredete az 1960-as évekig nyúlik vissza: az óriási forgalomnak köszönhetően a nagyvárosokban hatalmas dugók alakulnak ki, az üzletekben nyitástól zárásig óriási a tömeg. A kereskedők a negatív csengésű elnevezést igyekeztek pozitív jelentéssel is megtölteni: sok kiskereskedő üzlete ettől a naptól vált éves szinten jövedelmezővé, ami azt jelentette, hogy a könyvelésben a veszteséget jelző piros helyett ekkortól írták fekete tintával a számokat.

Az ünnepi vásárlási időszak hatalmas leértékelésekkel kezdődik Amerika üzleteiben, sok helyen az első néhány száz vásárló még külön ajándékot is kap. Az ajándékokra és a különleges vételi ajánlatokra éhes vásárlók ilyenkor szó szerint megrohamozzák a kora hajnalban nyitó áruházakat.

A korai nyitás ellenére sokszor már órákkal korábban hosszú sorok kígyóznak a népszerűbb áruházak előtt – nem ritka, hogy a türelmetlen vásárlók sérüléseket okoznak egymásnak, és több halálesetet is feljegyeztek már a vásárlási őrület miatt. 2008-ban a New York-i Wal-Mart egyik alkalmazottját taposták halálra a tolongó vásárlók, akik a hajnal 5 órai nyitás előtt pár perccel betörték az üvegajtókat, és berontottak az üzletbe. Az eset miatt egy terhes anyát is kórházba kellett szállítani. Ugyanezen a napon egy kaliforniai játékboltban kitört veszekedés lövöldözésbe torkollott, és ketten meg is haltak.

Sztrájkfenyegetés és akciós iPad a WalMartban

Idén sztrájkra készülnek a fekete pénteken a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart dolgozói.A sztrájkra készülő alkalmazottak szerint az ország legnagyobb munkaadójaként számon tartott Wal-Mart “megtorlást” alkalmaz azokkal szemben, akik jobb fizetést, igazságos munkabeosztást és megfizethető egészségügyi ellátást követelnek.

A Wal-Mart a készülő tiltakozások ellenére már csütörtök este 8-tól megnyitotta kapuit az akcióra éhes vásárlók rohama előtt. Este 10 és 11 között nyomott áron juthattak hozzá az Apple iPad2-jéhez, az Emerson 32 hüvelykes képátmérőjű tévékészülékéhez és az LG Blu-ray lejátszójához. Idén a korai nyitás a divat a nagy üzletek körében: többek között a Toys R Us és a Target Corp is már csütörtök éjszaka elindította a “karácsonyi offenzívát”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*