Ritka mű egy latin-amerikai aukción

II. Moctezuma azték uralkodót ábrázoló, ritkaságszámba menő 17. századi festmény jelenti Matta és Botero művei mellett két nagy aukciós ház, a Christie’s és a Sotheby’s jövő heti latin-amerikai témájú árveréseinek fénypontját.

A gyarmati korból, vélhetően a 17. század utolsó negyedéből származó Moctezuma-portré ismeretlen alkotó műve. A kép leütési árát előzetesen legkevesebb egymillió dollárra taksálják. Az egyetlen hasonló témájú, méretű és korú képet egy olaszországi múzeumban őrzik. Moctezumával a spanyol konkvisztádorok végeztek, alakját mindmáig őrzik a legendák.

A festményt a Sotheby’s bocsátja licitre november 19-20-i aukcióján. A ház árverésének másik fénypontja Roberto Matta chilei szürrealista festőNada (Semmi) című alkotása, amelyért 1,5-2 millió dollárt remélnek. Kiemelkedik a kínálatból Dr. Atl mexikói művész 1942-es tájképe, a Manana Luminosa (Fényes reggel).

A rivális Christie’s Fernando Botero egy bronzból készült lószobrával csábítja a vevőket. A mű 1999-ben készült, leütési árát előzetesen 700 ezer és 1 millió dollár közé teszik. Kalapács alá kerül a kolumbiai művész egy 1981-es festménye is, amelyért hasonló összeget várnak. Ennél valamivel magasabb áron, 800 ezer dollárért kelhet el Diego Rivera világhírű mexikói festő Madre e hijos (Anya és gyermekei) című festménye 1926-ból.

A Christie’s november 20-21-én tartja aukcióját, amely várakozásai szerint akár 24 millió dolláros összbevétellel zárulhat. A Sotheby’s célkitűzése 20 millió dollár. Mindkét ház abban reménykedik, hogy a vásárlók érdeklődése a múlt heti rekordok után is kitart. A második világháború utáni és a kortárs művészet remekeiből rendezett aukciókon három nap alatt csaknem egymilliárd dollár értékben keltek el műalkotások.

Forrás.MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*