Milyen a jó bourbon whiskey?

Fred Noe, a bourbon whiskey-k legelismertebb nemzetközi szakértője, a Jim Beam Master Distillere (vezető párlatkészítője) tartott ma kóstolóval egybekötött előadást az ital készítésének kulisszatitkairól és legfrissebb trendjeiről a budapesti Hard Rock Café-ban.

Sixt Car Rental

A szakértő a már jól ismert ízek és aromák mellett bemutatta legújabb bourbonjét, a Devil’s Cut-ot is, amelynek elkészítése egy új technológián, a fahordók által felszívott whiskey-mennyiség kinyerésén alapul. Az első budapesti „Whiskey Akadémián” Fred Noe, a Jim Beam whiskey-k Master Distillere a világszerte kedvelt ital történetéről, hagyományairól is mesélt a magyar közönségnek, majd különböző párlatokat kóstoltatott a résztvevőkkel. A szakértő előadásából fény derült arra is, hogy a nemes, kukorica alapú bourbon párlat attól válik az ízek és illatok páratlan kombinációjává, hogy a nedűt legalább négy éven át égetett tölgyhordóban érlelik, és nem kevesebb, mint 80 fokon párolják le.

A bourbon whiskey 1770-ben született meg, amikor először pároltak le kukorica whiskey-t, amelyet szenes tölgyfahordókban érleltek. A bourbon kizárólag az USA-ban állítható elő, minimum 2 évig érlelik, legalább 51%-ban kukoricából készül, ezen túl a tiszta víz az egyetlen hozzávaló, amely a borbuon whiskey-hez adható. A fentiek mellett az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy a bourbon whiskey-t csakis új, kiégetett belsejű tölgyfahordókban szabad tárolni, a használt hordók alkalmazása nem megengedett – hangsúlyozta előadásában Fred Noe. A fahordók kiégetett belsejéből a tárolás során különböző cukrok kerülnek az italba, amelyek hozzájárulnak a bourbon whiskey-re jellemző karamellás íz és aranybarna szín kialakulásához.

„A bourbon whiskey napjainkban világszerte reneszánszát éli. Különösképp megnőtt az érdeklődés a legmagasabb minőségű, prémium kategóriás termékek iránt. Ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztók ízlése az évek során egyre inkább szofisztikáltabbá vált, az ital kedvelői mára minőséget, komplexitást és az ízek igazi harmóniáját várják el egy bourbon whiskey-től. A prémium kategóriában a Jim Beam rendelkezik a legszélesebb, legkiválóbb minőségű termékportfólióval. „Büszkeséggel tölt el, hogy a ’70-es évek óta a Jim Beam bourbon-jei a legkeresettebb párlatok közé tartoznak. Éppen ezért arra törekszünk, hogy időről-időre egyedi, izgalmas italokkal színesítsük a palettánkat”– mondta el Fred Noe.

A Jim Beam kínálata eddig is számos exkluzív bourbont tartogatott az ínyenceknek, de a vállalat idén egy igazi különlegességgel bővítette portfólióját. Az Akadémián a már jól ismert White, Black, a valódi mézzel elegyített, négyéves érlelésű Honey vagy éppen a természetes fekete cseresznye aromájú Red Stag kóstolók mellett lehullt a lepel a Jim Beam Devil’s Cut-ról is.

Az új bourbon egy robosztus, telt ízű, igazán mély színű ital, amely egyediségét a Jim Beam által kifejlesztett új eljárásnak köszönheti. Ennek során a hordó fája által felszívott italmennyiséget nyerik ki, majd ezt a mindezidáig elveszettnek hitt részt – amit a whiskey-készítők csak az „angyalok jussaként” emlegetnek – a folyamat végén hat éves Jim Beam bourbon whiskey-vel vegyítik, és 45% alkoholfokon palackozzák. Az eredmény egy minden eddiginél karakteresebb whiskey, amellyel immár héttagúra bővült a Jim Beam hazai termékkínálata.

Tudnivalók a Jim Beamről
A Jim Beam egyike az első kukoricából készült whiskey-knek, és az 1795-ben alapított vállalat az elmúlt több mint 200 év során a világ legismertebb és legkelendőbb bourbon márkájává vált. 2012-ben immár a család hetedik generációjának tagjai gondoskodnak a Jim Beam whiskey-k töretlen népszerűségéről: Fred Noe 2003-ban lépett legendás dédapja nyomdokaiba, hogy a vállalat Master Distillereként népszerűsítse a bourbon whiskey-t, és hogy mindenkivel megismertesse azt a hagyományt, amely az elmúlt évszázadok során a whiskeykészítés legnagyobbjai közé emelte az egykori családi műhelyt.

A Jim Beam 1970-ben lett először Amerika legtöbbet vásárolt Bourbon whiskey-je, 2005-ben pedig már a 10 milliomodik hordót töltötte meg a vállalat. A Jim Beam whiskey-k az elmúlt évek során számos rangos elismerésben részesültek. 2003-ban a Jim Beam Black Bourbon whiskey elnyerte a „Chicago Beverage Testing Institute, Illinois” észak-amerikai whiskey-knek járó legmagasabb elismerését.

A Jim Beam magyarországi kollekciója hét bourbon whiskey-ből áll, ezek a Jim Beam White, Jim Beam Black, Jim Beam Rye, Jim Beam Choice, Jim Beam Red Stag, Jim Beam Honey és a Jim Beam Devil’s Cut whiskey-k.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*