Mexikói metszetek a Budapesti Történeti Múzeumban

Isabel Téllez Rosete Mexikó nagykövete november 19-én adta át a “Függetlenségi Háború és a Forradalom” c. kiállítás anyagát Dr. Bodó Sándornak, a múzeum főigazgatójának.

A kiállított műveket a Mexikói Nemzeti Metszet Múzeum ( Museo Nacional de la Estampa de México) állította össze a budapesti kiállítás számára, majd adományozta azt a Budapesti Történeti Múzeumnak, hogy ott állandó kiállításként tekinthessék meg a látogatók.

A gyűjtemény terve még 2010-ben fogant, a Mexikói Függetlenség Bicentenáriumi és a forradalom százéves évfordulójának alkalmából. A kollekcióban 51 mexikói grafikus munkájával találkozhatunk, valamint egy bronzszoborral, mely Leonora Carrington, a 2011-ben elhunyt brit születésű mexikói festő, szobrász és szürrealista írónő utolsó munkája.

A kiállításon szereplő metszeteket és nyomatokat a latin-amerikai ország Művészeti Akadémiai Bizottsága válogatta ismert és elismert művészek munkáiból, melyek betekintést engednek napjaink és a jövő mexikói grafikusainak alkotásaiból.

Mexikó nagykövet asszonya a kiállítási anyag átadásán elmondta, hogy országa és Magyarország kitűnő kulturális kapcsolataira bizonyíték a Mexikói Nemzeti Metszet Múzeum mostani adománya, melyet a jövőben további együttműködés is követ.

Mexikó hazánkba delegált kulturális attaséja, Denis Reynaud Pulido úr, úgy fogalmazott, hogy hazája számára rendkívül fontos a mexikói-magyar kulturális kapcsolatok további ápolása, hiszen Mexikóban csakúgy, mint Magyarországon, művészek és művészetkedvelők ezreihez szólnak az ehhez hasonló tárlatok. A magyar részről Dr. Bodó Sándor, a múzeum főigazgatója köszönetét fejezte ki a mexikói félnek az intézmény és a múzeumlátogatók nevében.

 

Hardy Márton

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*