Lassul Latin-Amerika gazdasági növekedése

Az utóbbi évtizedben először az idén csökken a latin-amerikai és karibi gazdaságok növekedési üteme – áll az OECD és az ECLAC közös jelentésében, amelyet pénteken, az iberoamerikai csúcstalálkozó első napján ismertettek a spanyolországi Cádizban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet és az ENSZ Latin-Amerikai és Karibi Gazdasági Bizottsága azt prognosztizálja, hogy a térség gazdasági növekedése 2012-ben 3,2 százalékra lassul a tavalyi 4,4 százalékról. A globális gazdaság állapotának javulásával azonban már jövőre 4 százalékra gyorsul fel a GDP növekedésének üteme.

A jelentés szerint a fejlődés kulcsa a kis- és közepes vállalatok (kkv) támogatása. A térségben a kkv-k teszik ki a cégek 99 százalékát és alkalmazzák a munkaerő 67 százalékát, de termelékenységük és a GDP-hez való hozzájárulásuk csekély. A nagy vállalatok termelékenysége hatszorosa a kkv-kének, míg ugyanez a mutató a fejlettebb gazdaságokban csak 2,4. A hitelkihelyezéseknek csupán 12 százaléka jut a kkv-re, az OECD tagországaiban pedig 25 százaléka – állapítja meg a jelentés. A XXII. iberoamerikai csúcson Spanyolország, Portugália és a latin-amerikai országok vezetői tanácskoznak a bilaterális kapcsolatokról és az adósságválságról. Pénteken Cádizban lesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is, és konzultál Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel.

Az értekezlet előtt Ángel Gurría, az OECD mexikói főtitkára “példamutatónak” nevezte a spanyol kormánynak az adósságválság leküzdése érdekében tett lépéseit. Madrid megérdemli európai partnereinek teljes támogatását – tette hozzá. “Spanyolország elvégzi a házi feladatát és nagy politikai árat fizet érte” – mondta Gurría.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*