Télen is várja látogatóit Ópusztaszer

Habár az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kezdetét vette a téli időszámítás, és a skanzen házait téliesítettük, az Emlékpark nem zárta be kapuit. Ráadásul a szezonidőszakhoz képest a Feszty-körkép is olcsóbban tekinthető meg, nyitva tartási időben pedig ingyenes az Emlékparkban tett séta.

A magyarok bejövetelét ábrázoló monumentális körképfestménynek helyet adó Rotundában a Feszty-körképen kívül további kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A Feszty-körkép romantikus történelemfelfogását árnyalja, egészíti ki a Honfoglalás c. kiállítás, mely tudományos igényességgel mutatja be mindazt, amit ma a magyar honfoglalásról tudunk.

Anonymus krónikájában kiemelt jelentőséget tulajdonít Szernek: e helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét meg valamennyi jogát is, vagyis – a nemzeti romantikus történelemszemlélet szavaival élve – itt volt az első országgyűlés. A szeri monostor feltárásainak eredményeit, tárgyi emlékeit mutatja be a Szer monostora és települése c. tárlat.

A millennium korának nagy- és kisvárosi nyüzsgését élhetjük át a Promenád 1896elnevezésű viselettörténeti kiállításon sétálgatva. Tudták, hogy ma már a tudomány segítségével bármely koponyára visszavarázsolható az eredeti arc? Hogyan néztek ki őseink? Milyen betegségek pusztítottak az Árpád-korban? Megtudhatják, ha megtekintik az Őseink arcai c. antropológiai kiállítást.

Ismerje meg, élje át a történelmet Ópusztaszeren! Bővebben:www.opusztaszer.hu  

A téli szezonban a skanzen épületei, a Csete-jurták, a Gátőrház, az Útkaparóház és az Erdészház zárva tartanak, a Nomád Park meghirdetett szolgáltatásai és a lovasbemutató szünetel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*