Felpörögtek a hitelkiváltások Amerikában

Növekszik az amerikai bankok által tapasztalt kereslet a jelzáloghitel-kiváltási piacon, így egyre több alkalmazottat allokálnak hitelkiváltásokkal kapcsolatos feladatokhoz – írja a Bloomberg. A hitelek átlagkamata csökkent, de relatíve magas, amin a bankok profitálnak.

Idén 9%-kal 285 ezer főre nőtt Amerikában a jelzálog-hitelezésben dolgozó banki alkalmazottak száma, ami a legmagasabb szint 2008 óta – mutatják az amerikai Munkaügyi Statisztikák Hivatalának adatai. Bár az alkalmazottak száma emelkedik, az amerikai bankok még mindig nem enyhítettek annyira a hitelezési feltételeken, amennyire ezt a Fed havi 40 milliárd dolláros értékpapír-vásárlási programja lehetővé tenné.


A hitelkiváltások száma Amerikában 2009 óta nem látott csúcsán van. A JP Morgan emiatt 3500 főt helyezett át erre a részlegére, a Wells Fargo pedig negyedével növelte itt létszámát. Mivel nagy az esélye, hogy a Obama-kormány újabb programokkal segíti az adósokat a törlesztőrészletek csökkentésében, a bankok az igény további növekedésére számítanak. A harmadik negyedévben már egyértelműen a jelzálog-hitelezés volt az öt legnagyobb amerikai bank eredménytermelésének egyik motorja, hiszen 8,35 milliárd dollár összegű nyereségük származott ebből a tevékenységből. A Fed jelzálogfedezet értékpapírok havi 40 milliárd dollár összegű vásárlásával ösztönzi a piacot.

A 30 éves kamatok 3,34%-on állnak, szemben a 2011. februári 5,05%-kal, de a kötvényárak alapján még alacsonyabban is lehetnének. A hitelek kamata és a jelzálog-fedezetű kötvények kamatozása közötti különbség immár 1,27%, ami több mint másfélszerese az elmúlt 5 év átlagának. A bankok tehát az árazásban nem tartják a lépést a Feddel, és a második negyedéves adatok (épp a hitelkiváltások magas aránya miatt) még nem azt mutatták, hogy a teljes jelzáloghitel-állomány növekedne.

 

Forrás:portfolio.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.