A színésznő,aki nem fél semmi újtól

November 15-én csütörtökön  Szabadság, szerelem beszélgetés sorozatom találkozóján az Alexandra Kávézóban Bánsági Ildikó volt a vendégem.

Bánsági Ildikó csupa szenvedély, lelkesedés és nőiesség, öröm vele beszélgetni. Ritkán találkoztam színésznővel, aki ennyire őszinte, ilyen sebezhető, de éppen csak annyit tár fel magából a közönsége előtt, amitől még senki nem jön zavarba. Pontosan érzi a vékony határvonalat a feltárulkozás és az őszinte vallomás között akkor is, amikor huszonöt éves házasságának felbomlásáról, a gyerekeihez való kapcsolatáról, vagy a szerelmeiről beszél.

S ahogyan hallgatjuk, megismerünk egy hagyományos, polgári életre vágyó nőt, aki élvezettel rendezi be a lakását, kutyát és macskát tart, esténként kandalló mellett olvasgat, vagy az új szerepét tanulja, és egy öntörvényű, a színházi életben ösztönösen jól mozgó művészt, aki sosem elégedett. A tévéjátékok nagy korszakának lezárulása után, amikor hirtelen megszűntek a szerepajánlatok, újra kellett fogalmaznia önmagát, meg kellett teremtenie egy új életet. S ez az útkeresés azóta is tart.

Talán ez tartja annyira fiatalon, hogy tíz évet is letagadhat a korából. Ő az a nő, aki nem fél semmi újtól, boldog, ha tanulhat, diadalmasan veti bele magát újabb és újabb szerepekbe, és várja, nagyon várja azt a bizonyos mindent elsöprő, nagy szerelmet.

Lévai Katalin

Bánsági Ildikó 1966-ban érettségizett a Hámán Kató Leánygimnáziumban. 1966–1968 között a Nemzeti Színházban stúdiósként dolgozott. A Színiakadémia elvégzése után 1972-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1973–1976 között és 1987–1990 között a József Attila Színháznál játszott. 1976–1987 között a Vígszínház tagja volt. 1990–1993 között a Nemzeti Színház, majd 1993–1996 között a Művész Színház, illetve Thália Színház tagja volt. 1996–1997 között a Thália Társulat tagja volt. 1997–1998 között a Kelemen László Színkör művésze volt. 1998-ban az Új Színházhoz szerződött. Játszik a Szigligeti Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a Budaörsi Játékszínben is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*