Az élet felelősséget követel

Kevés téma lobbant lángra akkora szenvedélyt, mint az otthonszülés. Nyugat-Európában a hatvanas évek végi szexuális forradalom, majd a nőmozgalmak tűzték elsőként zászlajukra ezt a témát, az abortusz, az együttesen vállalt terhesség és az apás szülés mellett. „A hasam az enyém!”- kiáltották bele a világba a forradalom lányai, akik a női test feletti önrendelkezés, a szabad szerelem, a szabad választás és az emberi méltóság szószólóiként száguldoztak körbe az európai nagyvárosok utcáin és terein a „normális” polgárok legnagyobb megbotránkozására.

Azóta nagyot fordult a világ. Az egykor provokatív követelések beépültek a józan hétköznapi élet valóságába. Ma az abortusz Európában legális, (három ország kivételével) a férfi-női szerepek gyökeresen megváltoztak, a „női ügyekből” közösen vállalt ügyek lettek, a szimbolikus apák helyére hús-vér apák léptek. De az otthonszülés körüli viharok csak nem csendesedtek el. Nem véletlenül.

Magyarországon évente kb. százezer nőnek születik gyereke, s közülük 250-300 nő szeretne otthon szülni. Ezt a lehetőséget meg kell adni a számukra, mondom annak ellenére, hogy soha nem választottam volna az otthonszülést. Akkor sem, ha komplikációmentes szülés várható, ha a kórház tizenöt percen belül elérhető, ha tapasztalt bába segít, ha tudom, mennyivel emberibb és barátságosabb az otthonom, mint egy kórterem, stb. stb. Mert mindezek az előnyök eltörpülnek a mellett a veszély mellett, amit az otthonszülés jelent. Komplikáció esetén ugyanis a bába tehetetlen, és ha egy szükséges transzfúzió, vagy más sürgősségi ellátás késlekedik, meghalhat a gyerek. Az idő a legnagyobb úr, lehet, hogy egyetlen percen múlik, sikerül-e megmenteni egy újszülött, vagy egy anya életét. Így volt ez az én gyerekem esetében is, aki az azonnali beavatkozásnak köszönheti, hogy megszületett, otthonszülés esetén meghalt volna.

A kórházi felszereltséget és a szakorvosi segítséget nem pótolhatja semmi. A szülés természetesen nem betegség, de a legnormálisabban zajló folyamat közben is felléphetnek váratlan, azonnali beavatkozást igénylő zavarok. Erről minden anyának tudnia kell, mielőtt úgy dönt, hogy otthon hozza a világra a gyerekét. A választás szabadsága, a „méltó szülés” viszont olyan fontos és méltányolandó szempontok, amelyek érdekében ki kell dolgozni azokat a szigorú szabályokat, amelyek a lehető legbiztonságosabbá teszik az otthonszülést. Az, aki ezeket a szabályokat megszegve vezet le egy szülést, bűncselekményt követ el. Nem tudom, Geréb Ágnes, aki a hazai otthonszülési mozgalom vezetője vétkes-e egy újszülött halálában. De annak örülnék, ha az otthonszülés és a kórházi szülés képviselői nem folytatnának dogmatikus, ideológiai küzdelmet, hogy ne mondjam vallásháborút egymással szemben, mert azzal nem jutunk sehová. Az anya és az újszülött érdeke egyaránt az, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények, a legmagasabb szintű felszereltség és szakértelem mellett történjen meg a szülés. Nem érdem, ha valaki otthon szül, ahogyan az sem hőstett az apa részéről, ha jelen van a szülésnél. (Bár igen méltányolandó ) Minden szülőnek magának kell eldöntenie, hogyan szeretné átélni élete kimagasló eseményét, de nem kockáztathatja sem a születendő gyerek, sem a saját maga biztonságát. Az élet felelősséget követel.

Szerző: Lévai Katalin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*