A Magyar Filmfesztivál a nyugati parti magyarság legnagyobb eseménye

Kálmán László  Los Angeles-i Főkonzul és Bunyik Béla fesztivál igazgató exkluzív fogadást adott a főkonzul Bel Air Crest-i rezidenciájának klubházában november 14-én este 7 órakor.

A fesztivál idei programja november 7-én kezdődött meg, Fliegauf Bence “Csak a szél” című filmjének Beverly Hills-i szakmai bemutatásával, a rendező részvételével. A magyarországi illetékesek döntése értelmében a “Csak a szél” c. film indul a Golden Globe-ért és az Oscar díjért.

Fotó: Amerikai Hírújság/ Kati Kereki Los Angeles

Fliegauf műve vezeti fel november 15-én a hivatalosan 16-án kezdődő  Los Angeles-i film-seregszemlét, amelynek választékában 12 játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek. A 12. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált a korábbi évek megszokott gyakorlata szerint a Bunyik Entertainment rendezi. A Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus – szintén hagyományos módon – a fesztivál védnökségét vállalta el, míg a Magyar Filmunió ismét alapvetően fontos együttműködő partnere a rendezvénynek.

Fliegauf Bence Fotó:Amerikai Hírújság/Kati Kereki Los Angeles

Az idén első alkalommal San Franciscóban is bemutatnak egy válogatást a 12. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál anyagából. A fogadáson Kálmán László főkonzul köszöntötte a vendégeket, Fliegauf Bence rendezőt, valamint Bunyik Béla igazgató urat. A fogadáson került átadásra az az életműdíj, amelyet immár négy éve a Bunyik Entertainment ítél oda kimagasló magyar származású amerikai filmes személyiségeknek. Idén Gazdag Gyula író-rendező vehette at a díjat. Kálmán László főkonzul a Főkonzulátus  elismerő oklevelét adta át Hefty Magdolnának, Emmy-díjas Hollywood-i kosztümtervezőnek.

A Hungarian Film Fesztivál  a nyugati parti magyarság legnagyobb eseménye.

Fotó:Amerikai Hírújság/Kati Kereki Los Angeles

Amikor elkezdted szervezni gondoltad volna, hogy ez a film fesztivál ilyen sikeres lesz?
Bunyik Béla: Talán reményeim azok voltak. Azért vágtam bele , mert a magyar filmek forgalmazásával akkoriban mar nagyon eredményesen foglalkoztam. Végül is nem volt túl nagy a meglepetés ugyanis számítottam a sikerre.

Hogyan kerülnek kiválasztásra a filmek? Ki dönti el hogy mely filmek kerülnek bemutatásra a fesztiválon?
Bunyik Béla: 1982 óta minden februárban Budapesten vagyok a Filmszemlén és itt megtudom tekinteni az évi termést. Ezekből válogatom ki a filmeket.  Mindig én állítottam össze a programot, én döntöttem el mely filmek kerüljenek be a Los Angelesi fesztiválra. Úgy hiszem hogy én ismerem a Los Angeles-i közönséget  Érzem azt , hogy melyik filmnek milyen lehetősége van itt a sikerre. Hiszen a cél itt is az, hogy a film sikeres legyen, sokan megnézzek és úgy jöjjenek ki a moziból  hogy érdemes volt megvenni a jegyet a vetítésre.

Fotó:Amerikai Hírújság/Kati Kereki Los Angeles

Milyennek ítéled meg az idén vetítésre kerülő filmeket?
Bunyik Béla: Voltak mar erősebb fesztiváljaim, de mennyire színes még nem. Azt mondhatom, hogy a műfajnak majdnem minden formájában a zenés filmtől a rajzfilmig és minden ami közte van szerepel az idei palettán.

Mekkora csapat áll mögötted?
Bunyik Béla: Sokan el sem hinnék, hogy ezeket a nagy sikerű film fesztiválokat csupán egy nagyon kevés emberből álló csapattal rendezzük.  Van egy jobb kezem, ő a feleségem  Aztán dolgozik velem még 2-3 hölgy akik besegítenek a szervezésbe. Mindössze  öten dolgozunk a fesztiválok szervezésén és háttérmunkájában.  Az idén igen sok akadállyal kellett megküzdenünk a szervezési időszakban ez mindig sok energiát kivesz az emberből, de a fesztivál kezdetére mindig összeállnak a dolgok.

Fotó:Amerikai Hírújság/Kati Kereki Los Angeles

Most zajlik a fesztivál filmek vetítése, talán kicsit korai megkérdezni  de ilyenkor már elkezdesz gondolkodni a következő évi lehetséges filmeken?
Bunyik Béla: A budapesti filmesek között az egyik legjobb barátom a Makk Karcsi, ő mondta egyszer nekem, hogy én egy „ filmőrűt” vagyok és tulajdonképpen azt hiszem igaza is van.  Még nincs vége a fesztiválnak , de én már a következőn gondolkodom. Csütörtökön fejeződik be a 12.  Los Angelesi Film Fesztivál és én már szombaton repülök Budapestre hogy elkezdjem keresni, kutatni a következő évi filmanyagot.

Nekem ez nem munka, szeretem csinálni hiszen a filmekhez  gyermekkorom óta kötődöm. Szerencsés vagyok, mert élet megadta nekem azt a lehetőséget, hogy azzal foglalkozhatok  amihez értek, és amit szeretek.

Kati Kereki, Los Angeles, USA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*