Szentágothai János emlékkonferenca New Yorkban

November 12.-én a New York-i Tudományos Társaság, Dr. Záborszky László professzor úr aktív szervezésében, Szentágothai János emlékkonferenciát tartott a Főkonzulátuson, a sokoldalú magyar tudós születésének 100. évfordulója alkalmából.

A konferenciát Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul és Prof. Vízi E. Szilveszter, az MTA volt elnökének köszöntő szavai nyitották meg. A program keretében rádióbeszélgetések, előadások lejátszásával emlékeztek a résztvevők Szentágothai professzor munkásságára, szellemiségére. Sokoldalúságát mutatja, hogy nemcsak rendkívül széles látókörű tudós volt, hanem kiváló előadói képességekkel is rendelkezett, aki nagyon fontosnak tartotta azt is, hogy mentorként szárnyai alá vegyen tehetséges fiatal tudósokat, orvosokat.

A professzor a kiemelkedő szakmai pályafutása mellett családcentrikusságáról is híres volt, erről a rendezvényen jelenlévő Réthelyi János pszichiáter és Lotti Viola Bécsben élő nyelvtanár unokái is beszámoltak egy–egy rövid megemlékezés keretében. A program az UNESCO által idén ünnepelt Szentágothai évfordulók hazai és nemzetközi programsorozatába illeszkedve került megszervezésre.

Részlet a Magyar Televízo Híradójából:

Szöveg és fotók: Ákos Rózsa, New York USA

Opening remarks: Karoly Dan, Ambassador, Consul General of Hungary
Welcoming remarks: Sylvester E. Vizi, Past-President, Hungarian Academy of Sciences (HAS)
Andras Pellionisz (Sunyvale, CA): The Cerebellum as a Neuronal Machine
Peter Erdi (Kalamazoo, MI): Reconciling the irreconcilable: Self-organization vs Downward causation

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*