Recesszióba került az euróövezet

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) ma közzétett előzetes adatai alapján az euróövezet gazdasága a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A második negyedévben 0,2 százalékos visszaesés mutatkozott, így technikailag a régió gazdasága recesszióba süllyedt, adta közzé a profitline.hu

Az előző év azonos időszakához képest az euróövezet gazdasága 0,6 százalékkal zsugorodott a második negyedévben mutatott 0,4 százalék után. Az egész Európai Uniót tekintve a GDP a harmadik negyedévben 0,1 százalékos bővülést mutatott a második negyedévhez képest. Éves szinten az EU27 gazdasága 0,4 százalékkal csökkent.

 Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékkal Hollandiában hanyatlott a gazdaság. A további sorend: Portugália (-0,8 százalék), Ciprus (-0,5), Spanyolország és Csehország (-0,3), Olaszország (-0,2). Ausztriában 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Görögországból nem érkezett adat.  Az euróövezetben a múlt év harmadik negyedéhez képest a legnagyobb, 7,2 százalékos visszaesést Görögország szenvedte el, majd Portugália (-3,4 százalék), Olaszország (-2,4), Ciprus (-2,3) és Spanyolország (-1,6) következik. Hollandiában 1,4 százalékkal, Finnországban 0,8 százalékkal, Belgiumban pedig 0,3 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbi értékétől. A legnagyobb növekedést az előző negyedévvel összevetve 1,7-1,7 százalékkal Észtország és Lettország mutatta fel. A múlt év harmadik negyedéhez képest 5,3 százalékkal, Lettországban nőtt a leggyorsabb ütemben a GDP, majd 3,4 százalékkal Észtország és 3,3 százalékkal Litvánia következik.

Az előzetes becslésnek megfelelően, a szeptemberi 2,6 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött októberben az euróövezeti fogyasztói árak éves drágulási üteme – közölte felülvizsgált adatait csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az Európai Unió egészében éves alapon a szeptemberi 2,7 százaléknál lassabban, 2,6 százalékkal nőttek októberben a fogyasztói árak.  A volatilis energia és élelmiszerárak nélkül számított éves maginfláció az euróövezetben 1,5 százalék, volt. Az uniós tagállamok közül – az uniós módszertan szerint harmonizált adatok szerint – 6,0 százalékkal Magyarországon, illetve 5,0 százalékkal Romániában volt a legmagasabb októberben az éves infláció. A legalacsonyabb árdrágulási ütem 0,9 százalékkal Svédországban, illetve 1,4 százalékkal Görögországban volt. Szeptemberhez képest 13 uniós tagállamban csökkent, négyben stagnált, tízben pedig nőtt az éves infláció októberben.

Éves adatok szerint októberben a legnagyobb ütemben az energiaárak (8,0 százalék a szeptemberi 9,1 százalék után), illetve a közlekedés költségei (4,1 százalék a szeptemberi 4,8 százalék után) nőttek. A távközlési árak ugyanakkor a szeptemberi 3,3 százalék után 3,5 százalékkal csökkentek októberben. Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa a november eleji kamatdöntő ülés után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az euróövezeti infláció az idei évben még 2 százalék felett marad, de 2013 során ezen szint alá csökken. Az EKB “2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó” inflációs célt követ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*