Jönnek a kínaiak

Jelentősen megugrott a thaiok és a vietnámiak részére kiadott munkavállalási engedélyek száma az év első 9 hónapjában. A legtöbb engedélyt kínaiaknak adták ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közzétette a harmadik negyedévre vonatkozó adatokat a hazánkban dolgozni szándékozó külföldiek engedélyeiről. Ez alapján idén szeptemberrel bezárólag 8599 kiadott engedélyt volt, ami a 2011. azonos időszakánál 6 százalékkal több. Július-szeptember hónapokra egyébként 2909 munkavállalási engedélyről árulkodik a statisztika – írja az mfor.hu.

2012 szeptemberével bezárólag hazánkban 19 023 darab érvényes munkavállalási engedély volt, ami a 2011-es állapothoz képest 2,2 százalékkal magasabb. Az első félévhez viszonyítva egyébként kisebb csökkenés következett be, hiszen akkor 19 101 érvényes engedély volt.

Koszovóból sokkal többen jönnek
Az országok szerinti lebontás lényeges változásról nem tanúskodik, ha az európai állampolgárok részére kiadott engedélyek számát nézzük, viszont az EU-n kívülről érkezőknek kiadott engedélyek terén volt változás.,,Az Európai Unióhoz nem tartozó, de Magyarországgal szomszédságban lévő országok állampolgárai részére kiadott engedélyek száma csökkenést mutatott, ennek mértéke 15,3 százalékos volt. Ezzel szemben az Európán kívüli országok állampolgárai részére kiadott engedélyek száma 10,5 százalékkal emelkedett.

A kiadott, összesen 8599 engedély között a legmagasabb a kínai (2371 db), az ukrán (1876 db) és a szerb (583 db) állampolgárok aránya volt 2012. I-III. negyedévében. Mindez azt jelenti, hogy a tárgyidőszakban kiadott engedélyek 27,6 százalékát kínai, 21,8 százalékát ukrán, 6,8 százalékát pedig szerb állampolgároknak adták ki. A változásokat nézve kiderül, hogy a kínaiak száma 1,7 százalékkal emelkedett, az ukránok körében 15,5, a szerbeknél pedig 9,6 százalékos csökkenés volt.

Azt érdemes kiemelni, hogy egy év alatt rendkívül megugrott a Koszóvóból érkezőknek kiadott engedélyek száma, hiszen míg tavaly szeptemberrel bezárólag 91 engedély volt, idén már 498 darab.Nemzetgazdasági ágak szerint vizsgálva az engedélyek alakulását, kiderül, hogy arányaiban a legtöbb engedély változatlanul a kereskedelem, gépjármű-javítás, a feldolgozóipar, illetve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területére szól.

Sok vietnámi dolgozik Magyarországon
Az érvényben lévő engedélyek száma alapján a kínaiak vannak a legtöbben, 5 858-an. Az ukrán (4 111 db), a szerb (1 627 db) és a vietnámi (1 111 db) állampolgárok körében volt 2012. szeptember 30- án még sok érvényben lévő munkavállalási engedély. Egy év alatt egyébként jelentősen, 26,4 százalékkal nőtt a vietnámi állampolgároknál lévő engedélyek száma, a kínaiaknál és az indiaiaknál lévőké sem tudott ilyen mértékben növekedni.

A jelentés kiemeli még az iráni állampolgároknál lévő engedélyeket is, melynek száma arányaiban nagyon megemelkedett: egy év alatt 44 százalékkal nőtt az érvényes engedélyek száma, így a statisztika már 131 engedélyről árulkodik.

Profession.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*