Szolidaritási nap egy Európai Szociális Szerződésért!

Tisztes megélhetést biztosító munkát akarunk – itthon: Európában, Magyarországon! Az európai szakszervezetek november 14-én akció- és szolidaritási napot tartanak az egyre elviselhetetlenebb megszorítások miatt. Célunk hogy felhívjuk a kormányok, a politikai és gazdasági döntéshozók figyelmét: ELÉG VOLT a dolgozók, a polgárok túlnyomó többségének életét mind nehezebb helyzetbe hozó megszorításokból!

Az Európai Bizottság és a tagországok kormányainak eddigi intézkedései a gazdasági válság megoldásának árát lényegében a bérből és fizetésből élőkkel, a nyugdíjasokkal fizettetik meg. Magyarországon a kormány súlyosan hibás gazdaságpolitikája vitte és viszi mély recesszióba az országot, a kilábalás lehetősége nélkül. Ebből elég volt!

Igazságos közteherviselést akarunk, amiben a társadalom minden rétege, a gazdaság minden szereplője tényleges jövedelme alapján vállal részt a terhekből. Ez a társadalmi egyensúly és a bizalom helyreállításának alapja. Valódi, értékteremtő munkahelyeket, a KÖZ pénzét a KÖZ érdekében felhasználó programokat, és nem egyes csoportok érdekeit szolgáló intézkedéseket akarunk!

A demokrácia ott kezdődik, ha az emberek tisztes megélhetése biztosított. Azt várjuk a kormánytól, hogy az ehhez szükséges feltételeket teremtse meg. Ez párbeszédet, a befogadó, integráló politikát feltételez.

Demokráciát akarunk a munka világában is! A szociális párbeszéd és a kollektív alku központi szerepet töltenek be az európai szociális modellben – ez kell itthon is. Valamennyi felhatalmazott és legitim szereplő részvételével működő intézmények kellenek, a munkavállalók és a szakszervezetek jogainak a megerősítésével.

Az MSZOSZ fontosnak tartja a „szociális Európa” megerősítését. Támogatja, hogy az európai alapszerződésben hangsúlyosabban szerepeljen a szakszervezetek által javasolt Szociális Megállapodás. Ennek három pillére a szociális párbeszéd és kollektív alku, a fenntartható növekedést és foglalkoztatást célzó gazdasági kormányzás és a gazdasági, adó illetve a társadalmi igazságosság.

Közös érdekünk egy sikeres Magyarország, egy sikeres Európa. A munkavállalók, a polgárok érdeke, hogy a magyar kormány hiteles és megbízható partner legyen itthon, Európában és a világban egyaránt!

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*