Hétvégi cserkésztábor a Los Angeles-i hegyekben

Október 6-7 hétvégén tartottuk meg az őszi cserkésztábort az Angeles Nemzeti Erdőben a San Gabriel Hegyekben.  A táborban három cserkészcsapat vett részt: a 8. sz. Juliánus Barát (Kass Pál cspk.), a 17. sz. Könyves Kálmán (Latkóczy-Osváth László cspk.) és a 49. sz. Árpádházi Boldog Erzsébet (Baltay Julcsi cspk.).

Ez volt  a második őszi tábor ahol mind a három dél-kaliforniai cserkészcsapat együtt volt és legalább 67 cserkész, cserkészvezető, cserkészszülő és vendég vett részt.  A táborok célja az, hogy a gyűlések alatt szerzett elméleti tudást a gyakorlatba ültessék a cserkészek: sátorverés, tűzrakás, tábori építmények elkészítése és új képességek elsajátítása, íjazás, időre végzett ügyességi gyakorlatok kivitelezése (amit mi rohampályának nevezünk).  Mosogatni, korán kelni, rendet rakni (sátorszemle) is megtanulnak a cserkészek és jobban odafigyelni a környezetünkre, kimélni a természetet.  A néptánc, népdalok, népi játékok elengedhetetlen tartozékai egy tábornak.  Ezeken kívül mindig van egy magyar vonatkozású téma/keretmese amit a cserkészek életkorának megfelelően adunk elő a vezetők és a szülők segítségével.  Az idei keretmese segített megeleveníteni a törökverő Hunyadi Jánost és korát, megérteni, hogy milyen lényeges szerepet játszott Ő Europa megvédésében a hódító iszlám vallású törökökkel szemben.  Fontosnak tartjuk, hogy a cserkészek erről tanuljanak mert az átlag amerikai középiskolában sajnos nem esik szó erről.

 A szombati megérkezés, zászlófelvonás és táborverés után, megjelent a „római pápa” és figyelmeztette a magyarokat, hogy jönnek a törökök és hogy Hunyadi János és vitézei kezében van Európa sorsa és elrendeli, hogy minden keresztény nemzet imádkozzon a győzelemért.  Aztán hirtelen az égből lerepült egy „fekete holló” amely ellopta Hunyadi gyűrűjét.  Végül megérkezett Hunyadi János, csatára készen, és elküldte a cserkészeket őrsönként  a több-állomásos akadályversenyre visszaszerezni a gyűrűt és felkészülni a küzdelemre.  Az állomásokon sok mindent tanultak Hunyadiról és koráról de nem száraz előadásokban hanem érdekes és főleg látványos jelenetekben.  A kicserkészek Nándorfehérvárat megerősítették és díszítették ez idő alatt.  Egy külső szemlélő számára a vár csupán kartondobozokból és fából készült de a kiscserkészek számára bevehetetlen volt.

Az akadályverseny után pedig számháború következett, ahol a cserkészek a szülők és a vezetők ellen játszottak. Ezáltal is készültek a döntő ütközetre.  Nagyon élvezte mindenki, főleg a szülők, és várt minket a finom meleg vacsora. Köszönet érte a konyhának de a kiképzést abba kellett hagyni.Vacsora után következett az esti tábortűz ami alatt népdaloztunk, sokat nevettünk, de még meg is hatódtunk amikor hét jelöltet avattunk kiscserkésszé.

 Másfél órával a takaradó után következett az éjjeli riadó.  A riadó alatt Hunyadi János felkeltette a magyarokat (cserkészeket) és felkérte őket, hogy védjék meg Nándorfehérvárat a törökök (cserkészvezetők és pár szülő) ellen.  Lisztbombákat használva, a törökök és magyarok éjjel ‚csatát vivtak’ mindenki nagy élvezetére.  Mondanom se kell, hogy a magyarok fényes győzelmet arattak és hazakergették a törököket. Vasárnap a finom reggeli után egy rövid de nagyon értékes lelki gyakorlatot tartottunk a cserkészeknek.  Utána egy hat-állomásos rohampályán vettek részt melyet időre kellett megtenni.

Zászlólevonás után mindent összecsomagoltunk, a táborhelyet kitakarítottuk – mert a cserkész tisztábban hagyja el a táborozó helyet mint ahogy kapta – egymástól elbúcsúztunk és hazaindultunk. Minden vezető és szülő önzetlen segítségét és hozzájárulását hálásan köszönjük.  Csak ilyen áldozatkész munkával építhetjük cserkész közösségünket. A következő cserkésztáborig……a viszontlátásra!

Latkóczy-Osváth László, Hollywood és Schachinger Tamás, Ranchos Palos Verdes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*