Márpedig vannak fiatal, sikeres magyar nők

Budapest, 2012. november 12. – Az AmCham Női Kiválósági Díjra, melynek idei témája a ’Teljesítmény fiatalon’, nyár óta lehetett jelölni olyan 25-35 év közötti sikeres nőket, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az idén, akárcsak tavaly és 2010-ben, közel 50 jelölés érkezett a pályázatra az ország számos városából. A pályázatok egytől-egyig sikeres, inspiráló és példamutató nőkre hívták fel a szakmai zsűri figyelmét.

A személyes találkozókat követően a zsűri döntése értelmében a döntőbe öt hölgy került: Bársony Katalin, a Romedia Alapítvány ügyvezetője; Baska Barbara, designer, képzőművész, filmrendező; Dinók Henriett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének fiatal kutatója; Fellegi Borbála, a Foresee kutatócsoport alapító ügyvezetője és Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Azonban a díjat csak egy hölgy nyerheti meg. A nyertes személyét november 15-én délután hirdeti ki a zsűri a budapesti Marriott szállodában, az AmCham Esélyegyenlőségi konferenciáját követően.

A döntősökről:

Bársony Katalin:

Szociológus, filmrendező, a Romedia alapítvány ügyvezetője. A Romedia egy 20 éve működő non-profit szervezet, ami a romák társadalmi elfogadását tekinti fő céljának. Katalin egyik legfőbb sikere, hogy vezetése alatt a szervezet hazai és nemzetközi partnereinek száma jelentősen megnőtt. Korábban újságíróként számos nemzetközi díjat nyert dokumentumfilmekkel és videó riportokkal.

Baska Barbara:

Reklámgrafikus, képzőművész, filmoperatőr. Barbara az Európa Tanács Democracy for School című projektjének teljes arculatát megtervezte és kivitelezte 14 évesen. Ezután sorra nyerte el a nemzetközi díjakat és külföldi utazásokat, pályázati első helyezéseket, emellett elsőre sikeres egyetemi felvételt nyert a Képzöművészeti Egyetemre, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőr szakára elsőre felvetté, mindkettőt jelesen végezte. KELEN című diplomafilmjét decemberben az Uránia Filmszínházban mutatták be majd 2012-ben a Filmszemlére is meghívták.

 

Dinók Henriett

Jogász, jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete fiatal kutatója, 2012 őszéig a Chicagói Egyetem ösztöndíjas kutatója.  Fiatal kora ellenére már számos, az esélyegyenlőségéért és cigányokért dolgozó civil szervezet munkájában vett részt aktívan, köztük a European Roma Rights Center vagy a Helsinki Bizottság. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának tagja, ahol a roma gyermekek oktatási integrációjának fontosságáért áll ki. A Romaversitas Alapítvány ösztöndíjasa és jelenleg önkéntes munkatársa.

Fellegi Borbála

Szociálpolitikus, kriminológus, a Foresee Kutatócsoport Alapítója és ügyvezetője, mely az első és egyetlen olyan NGO Magyarországon, amely társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásának megelőzéséhez, illetve azok csökkentéséhez ad komplex társadalmi kérdésekre szakmákat és tudományterületeket ötvöző válaszokat. Számos kutatásban vett részt, több tucat publikáció fűződik a nevéhez. Több kriminológiai szervezet tagja, 11 éve kórustag, 20 éve zongorázik.

 

Gyurkó Szilvia

Jogászként már nagyon fiatalon az ELTE Oktatója lett, majd a jogklinika program szakmai vezetője. Éveken át az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, kutatásai, publikációi nagy visszahangra találtak a médiában. Mindeközben civilként is nagyon aktív. Volt a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület vezetője, jogi tanácsadóként dolgozott több kiemelt szervezetnél. Jelenleg az Unicef jogásza; a nagy nemzetközi szervezet magyarországi arcaként folyamatosan lobbizik, kommunikál a legaktuálisabb ügyekben.

***

A Női Kiválósági Díjról:

Fiatalnak, sikeresnek és nőnek lenni nem könnyű feladat. Mindhárom szerepnek külön-külön is megvannak a nehézségei, de együtt valóban komoly kihívást jelentenek. A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) azonban úgy gondolja, hogy Magyarországon számos olyan 25-35 év közötti sikeres nő él, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az AmCham Női Kiválóság Díj célja, hogy ezeket a példamutató, sikeres nőket elismerje és az ő történetükön keresztül mutassa meg, hogy lehetséges a sikeres női életpálya fiatalon is. A Díjra nem csak az üzleti életből várják a pályázatokat, jelölni bármilyen területen sikeres nőket lehet; vállalkozókat, művészeket vagy akár sportolókat is.

Nőként sikeresen helyt állni többet jelent, mint csupán szakmailag sikeres üzletemberként, vállalkozóként vagy akár művészként nagyszerűen teljesíteni. Nőként számos egyéb kritériumnak is meg kell felelni, ami sokszor embert próbáló és összetett feladat, az így elért siker ezért külön elismerést érdemel. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara az idén adja át a harmadik Női Kiválósági Díjat, hogy olyan nők munkáját és életét ismerje el általa, akik szakmájukban és magánéletükben is sikeresek és mások számára is példamutató, inspiráló életet élnek.

A kampány látványvilága is ezt az összetett szerepkört és a kiemelt vezető szerepet jeleníti meg egy igencsak feminin jelképrendszeren, egy női cipősszekrényen keresztül.

Dr. Jádi Németh Andrea, a zsűri elnöke elmondta, hogy „a cipősszekrény, nem véletlenül, erős sztereotípiára épít, számtalan szerepet jelenít meg. Minden nő számos cipőt, számos szerepet visel egyszerre. A koncepció azonban megfordítva is igaz, minden cipő mögött ott a nő; a sikeres fiatal nő pedig nemcsak a szerepeivel, feladataival él együtt, hanem finom női beleérző képességgel, de következetesen és hatékonyan vezet például egy csapatot vagy céget és motiválni képes példamutató személyiség. A díj tehát ebben az értelemben nem „karrier-díj”, hanem elismerésre, követésre méltó emberi-női értékek, magatartásformák, életstílus, életvezetés komplex értékelése.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*