Ismét lesz F1-es futam Amerikában

A FOM (Formula One Management) azt fontolgatja, hogy létrehozza a GP2-es és GP3-as bajnokság amerikai megfelelőjét, annak érdekében, hogy így népszerűsítse a sportágat az Egyesült Államokban, ahol a hétvégén öt év szünetet követően ismét F1-es futamot rendeznek.

Amennyiben az „Americas Series” bajnokság ötlete zöld utat kap, úgy a tervek szerint az USA-ban, Kanadában és Brazíliában rendeznének versenyeket. Ezzel pedig szeretnének minél nagyobb népszerűséget generálni az autóversenyzésnek ezekben az országokban, és elősegíteni az utánpótlás nevelést.
A 2012-es Formula-1-es versenynaptár 20 versenye közül mindössze hármat rendeznek az amerikai kontinensen – az USA-ban, Kanadában és Brazíliában.
Ugyanakkor az F1-nek komoly nehézséget okoz, hogy megvesse a lábát az USA-ban. A mezőnyben jelenleg nincs egyetlen amerikai pilóta sem – a legutolsó Scott Speed volt, aki 2006-ban és 2007-ben 28 futam erejéig versenyzett a Toro Rossónál, ám egyetlen pontot sem szerzett.
A tervek szerint a FOM egy olyan bajnokságot szeretne létrehozni Észak- és Dél-Amerikában, mely színvonalát tekintve felveszi a versenyt az európai utánpótlás sorozatokkal.
Korábban már volt kísérlet a GP2 regionális változatára, ám a 2008-ban útjára indított GP2 Asia bajnokság 2011-ben le is húzta a rolót. Bár arra bátorították a csapatokat, hogy helyi pilótákat alkalmazzanak, a legtöbben mégis európai és dél-amerikai versenyzőkkel álltak rajthoz.
2005-ös elindítása óta a GP2 rendkívül sikeresnek mondható, hiszen számos tehetséget nevelt ki az F1 számára – elég csak Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Pastor Maldonado, vagy Romain Grosjean nevét említeni.
A bajnokságot 2007-ben felvásárolta az F1 Group, és három évvel később útjára indította a GP3-at, hogy így egy újabb jól szemmel tartható színteret teremtsen a feltörekvő tehetségek számára, ahol összemérhetik a tudásukat.
A GP2 és a GP3 tavaly összesen 44,8 millió dollárnyi bevételt termelt, ami az F1 Group összes bevételének körülbelül a 2,9%-át teszi ki.
Forrás:hirado.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*