A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár végkielégítés

A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, megszűnik a Start-kártya, kibővül az egyszerűsített foglalkoztatás, illetve kedvezményt kap, aki közmunkást alkalmaz .

Az álláskeresési segélyt a jövőben nem hónapra, hanem napokra kell megállapítani. Ez annak a munkanélkülinek jár, akinek csak 5 év van még hátra a nyugdíjazásáig, és 45 napon át álláskeresési járadékban részesült. Az álláskeresési segélyt a legkisebb munkabér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani – áll az új törvényjavaslatban.

A tervek szerint a jövőben az álláskeresők elektronikus levéllel is bejelentkezhetnek a munkaügyi központhoz. Ebben az esetben a járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának kezdő napja nem a személyes megjelenés napja lesz, hanem az online bejelentkezés napjától lehet ezeket az ellátásokat megállapítani.
Miután az új munka törvénykönyve megszüntette az átlagkereset fogalmát – helyette minden esetben a távolléti díj fogalmát használja -, a korábbi személyi alapbér helyébe pedig az alapbér lépett, a javaslat átvezeti ezeket a módosításokat a többi foglakoztatási jogszabályra is.

Átlényegül a Start-kártya
A közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Amennyiben a felmentésekor legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, úgy jár neki a 40 éves jubileumi jutalom.

A Munkahelyvédelmi akciótervben szereplő, a pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását elősegítő munkáltatói kedvezmények hatálybalépésével – 2013. január 1-jén – megszűnik a Start kártya, anélkül is járnak a munkaadóknak az új adókedvezmények. Az eddig kiváltott Start kártyák érvényességükig hatályban maradnak, jövő év elejétől pedig egy másféle lehetőség nyílik az új belépő pályakezdők foglalkoztatására: a Munkahelyvédelmi akcióterv keretében. Januártól a pályakezdők foglalkoztatása esetén az első 2 évben a munkaadónak nem kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót, míg a Start kártyával a második évben 10 százalékot kellett fizetni a 27 százalék helyett.

Kedvezményt kap a közfoglalkoztató
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait lehet alkalmazni a filmes statisztákra is, azzal a különbséggel, hogy a foglalkoztatási létszámnak nincs felső határa. A statiszták nettó jövedelme legfeljebb napi 12 ezer forint lehet.

A felülvizsgálati eljárások alapján rokkantsági ellátásban már csak az a személy részesülhet, akinek a foglalkoztatása rehabilitációval sem állítható helyre.A közfoglalkoztatót – közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén – a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezmény illeti meg – írta a távirati iroda. A részkedvezmény egyenlő a köz foglalkoztatott személyt megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó bér – de legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának – 13,5 százalékával.

Az adminisztrációt egyszerűsítik
A foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító törvényjavaslat legfőbb célja az adminisztráció egyszerűsítése a Magyary-programhoz kapcsolódva – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A munkaadói és munkavállalói oldalról a jogszabály-változtatással kapcsolatban azok az üzenetek érkeznek, hogy a kvázi salátatörvény jó irányba megy – tette hozzá. Az észrevételekre reagálva az államtitkár kitért arra, hogy amióta a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt) hatályban van, 1992-től a nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottak nem kapnak végkielégítést.
Czomba Sándor elmondta azt is, hogy a Munka törvénykönyve módosításával számos esetben a fogalmak változtak, ennek az alapján jogszabályban pontosítás, illetve pozitív irányú változtatás történik.

Profession.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*