Obama Thaiföldre látogat

Barack Obama amerikai elnök november 17-20. között Bangkokba, Rangunba és Phnompenbe látogat – erősítette meg a korábban délkelet-ázsiai diplomáciai és sajtóforrásokból ismertté vált információt a Fehér Ház szóvivője.

A szóvivő közleménye szerint az újraválasztott elnök Bangkokban a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 180. évfordulója alkalmából találkozik Jinglak Sinavatra miniszterelnökkel és újból megerősíti a két ország szövetségét. Mianmarban Thein Szein elnökkel és a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel találkozik majd, és “beszédet tart a civil társadalomnak a Burmában zajló demokratikus átmenet bátorítása érdekében”.

Kambodzsában Obama rész vesz majd a kelet-ázsiai országok csúcstalálkozóján, és találkozik a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetőivel. A kommüniké szerint az amerikai elnök a régióban folytatott tárgyalásai során regionális és globális érdeklődésre számot tartó kérdések széles körét fogja érinteni, egyebek között azt, hogy hogyan lehet serkenteni a gazdasági fellendülést és a munkahelyteremtést a kereskedelem és a partneri kapcsolatok megerősítése, az energetikai és biztonsági együttműködés, az emberi jogok és a közös értékek révén.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*