Florida után egy csipetnyi Olasz Riviéra

A Ligur-vagyis Olasz-Riviéra varázslatos hely, neve az egykori lakosokból, a liguroktól származik. A francia határtól egészen La Spezia városáig húzódik. Aki már járt valaha a Ligur-Riviérán, tudja, igazi virágparadicsomról van szó, pálmák, agavék, tulipánok borítják a kerteket,  csodás városkák és  kedves, vendégszerető lakosok. Monte Carlo, Monaco és Cannes közelében fekvő  Borgio Verezzi-ben találkoztunk Hadnagy Évával, aki nemrég érkezett sok jó, és még több rossz tapasztalattal a floridai Miamiból.

Évente milliók keresik fel Florida üdülőhelyeit, és köztudott, hogy nagyon sok magyar telepedett le a napsütés Államában. Mi az oka, hogy te éppen ellenkezőleg, Miami helyett az olasz Riviérát választottad egy új élet kezdetének színhelyévé?

-Azt mondhatom, talán nem is új életet kezdeni jöttem ide. Miami előtt 13 évig éltem már Olaszországban. Miamiba munka miatt kerültem ki. Eleinte tetszett ez az új világ, imádtam, hogy állandóan meleg van, de később egyre inkább megterhelővé vált számomra. Minél több időt töltöttem el Miamiban, és környékén amerikai és magyar, emberek társaságában annál inkább rájöttem, ez nem az én világom. Így-hát elkezdtem törni a fejem azon, hogy jobb lenne visszatérni Európába és saját vállalkozásba kezdeni, mert én itt hosszútávon nem tudok, és valószínű nem is akarok gyökeret verni.

Mit tapasztaltál, milyenek  a magyarok valójában egymással Amerikában?
-A legrosszabb közösség… Nincs összetartás, mindegyik fél a másiktól. Gyökereikre hivatkozva, verik a mellüket, és közben kíméletlenül húzzák le, csapják be, jelentik fel, verik át saját honfitársaikat. Sajnos nagyon sok ily formán pórul járt magyar esetéről lehet hallani. Talan akkor segítenek, egymásnak, ha nekik abbol valami hasznuk származik, önzetlen karnyújtás mint olyan nemlétezik.

Milyenek az amerikai munkaadók a külföldiekkel szemben?
-Fizetnek, mert a legtöbb háznál szükség van babysitterre, vagy ápolásra szoruló idős emberek ellátására. … DE!!! Amint az ember elkezdi magát bedolgozni, kicsit belemelegszik a munkájába elkezdenek egyre több terhet rárakni, viszont a fizetés nem nő ezzel arányosan. Tisztelet annak a nagyon kevés  és kivételes családnak akik tényleg úgy bánnak az alkalmazottjaikkal mint saját családtagjaikkal, mert saját tapasztalat, hogy ritka de van ilyen is.
Pszihikailag, mentálisan, és idegileg nagyon erősnek kell tudni lenni, mert eszméletlen nagy a megterhelés, különben pár hónap után kihullik az ember, és kezdődhet előröl a munkahelykeresés, ami  jelenleg még az amerikainak is gondot okoz.

Mit tartasz az igazi otthonodnak? Hol érzed magad igazán boldognak?
-Természetesen Olaszországot tartom igazi otthonomnak.  Itt érzem azt a boldogságot mikor  külföldről megjövök, hogy  végre HAZAÉRTEM. Boldogsággal tölt el amikor a tenerparton mezítláb sétálhatok, vagy a teraszról nézhetem a háborgó tengert, a késő esti séták a parton, de még az éjszakai kis halászbárkák fényeiben való merengés is.

 Mit tapasztaltál, mi a legnagyobb különbség az amerikai, illetve az európai kultúra, valamint az emberek gondolkodás módjában?
-A kulturális különbségek, igen nagyok. Én leginkább héber családoknál dolgoztam, és ezen belül is megoszlanak a tapasztalataim. Az amerikai gondolkodásmód engem idegesit…. A leg egyszerűbb dolgot is kepések rémesen túlkomplikálni.

Van bármi, amit magaddal hoztál volna Floridából ha tehetnéd?
-Igen egyet, a telefonszolgáltatómat. – Mondja Éva mosolyogva – mert itt Olaszországban olyan drágak a mobil szolgáltatások, hogy jól meg kell gondolni, hová és mennyit telefonálgat az ember.

Egyszer láttam egy filmet, már nem emlékszem a címére, de egy Amerikából turista útra érkező írónőről szólt, aki Toscanába utazása alkalmával annyira beleszeretett a környezetbe, hogy soha többet nem tért vissza Amerikába, megvásárolt egy régi Toscán villát és itt élte tovább az életét. Irigyeltem amiert gondolkodás nélkül mert változtatni, és az Óperencián túl új életet kezdeni. Benned nem volt egy kis félsz, vagy bizonytalanság mielőtt nekivágtál a nagy útnak?
-Igen, emlékszem én is láttam a filmet, és valóban így van, aki egyszer itt járt az önkéntelenül beleszeret a városokba, tájakba, hegyekbe, az ízekbe,  illatokba, a tengerbe, és a stilusba ahogy az emberek élnek. Soha nincs bennem félsz,  vagy bizonytalanság. Akkor inkább maradok egyhelyben ott ahol vagyok. Imádok új dolgokat felfedezni, utazni, de legfőképpen ide visszatérni.

Mivel töltöd a napjaidat, hogy indulsz neki az új életednek itt az olasz virágparadicsomban?
-Először is tartottam 4 nap vakációt, aztán egy 3 napos gyors látogatásom volt Magyarországra a családomhoz.Jelenleg egy turisztikai vállalkozás beindításán dolgozom Olaszország és Amerika között. Épp most kaptam 4 magánkézben lévő lakást egész évben történő bérbeadásra, Miami legjobb részen South Beach-en, és környékén.Így lehetőségem van akár az olasz vendégeknek is Miamiban szállást ajánlani, de amerikai turistákat is fogadok és szervezem meg nyaralásaikat a nagy csizmában.

Az olasz konyha világhírű, magam is nagyon szeretem a rendkívül választékos, könnyed olasz ételeket, te is nagy rajongója vagy a makaróni és spagetti csodáknak? Te magad is mestere vagy az olasz konyhának?
-A mestere kicsit túlzás, de barátaim, és családom nagy megelégedésére igyekszem mindig valami újjal előállni, amit nagy lelkendezések közepette pillanatok alatt felfalnának. Inkább a hús és halfélék  elkészítésében jeleskedem. Az ételekek izésítésekor a friss cserepes zöld fűszereket részesítem előnyben, mint pl a bazsalikom, rozmaring, majoranna, hogy minden a lehető leg természetesebben őrizze meg az izét.

Június közepén mi is eltöltünk egy hetet  Liguriába. Mit ajánlanál nekünk, mi az amit feltétlenül nézzünk meg és próbáljunk ki utazásunk alkalmával.
-Meghatározó, hogy , ki hogyan érkezik, busszal vagy saját autóval, de mindenkeppen, ha még nem jártatok a francia Riviérán, érdemes egy napot Monaco es Monte Carlora szánni. Vonattal is Finale Ligurebol könnyen megközelíthető, kb 2 és fél órás a menetidővel, ha át kell szállni…..

Mindenképpen ajánlom Cinque Terre megtekintését is, ahova az italiai hírességek is szívesen kirándulnak. Finale Liguretol 190 km, autóval kb 3 óra alatt elérhető, vagy aki kalandosabb utazást szeretne annak vonattal. A meredek, erdős sziklafalakat az itt élő emberek az elmúlt 1000 év alatt megművelt teraszokká alakították. Verejtékes munkával közel 7000 kilométernyi terméskő falat építettek, hátukon és fejükön több mint 8 millió köbméter követ és sok millió kosár termőföldet cipeltek hegynek fel és hegynek le, majd szőlőt, olajfát, citromot, narancsot, bazsalikomot ültettek.

Továbbá felejthetetlen élményt adhat a Museo Egizio ahol az egyik leg gazdagabb egyiptomi kiállítást láthatjátok, és több torinoi nevezetesség is található.

Ajánlhatom meg a Toiranoi Cseppkőbarlangot,  és a Castello Sforzesco-t, Milánóban, és ugyanitt a híres vásárló utca a via Montenapoleone is megér egy  látogatást.

Érdemes itt is a kisvárosokat felfedezni, Loanot, Finale Ligurét, Pietra Ligurét, Alassiot. Ezek a kisvárosok 2-3 órás kis sétákkal bejárhatóak. Nem utolso sorban megemlítenem a Corsica Ferries hajójáratát ami szintén egy egész napos kirándulás. Érdeklődési körtől függően állítom össze a programokat, személyre, családra szabva, van aki nem akar programokat, csak a partra akar lerogyni, napozni, úszni es este a közeli kisvárosokban sétálgatni. Igyekszem a legkomplettebb szolgáltatást adni a nálunk foglalóknál.

Van magyarul, angolul beszélő babysitter, reptéri transfer ami jóval alatta marad a helyi taxisok árainak, valamint tolmács ha valakinek esetleg orvosi vagy egyéb gondjai adódnának. Akár Amerikából, akár Magyarországról indulva, szeretnél eltölteni néhány hetet az Olasz Riviérán, Éva személyre szabottan összeállított ajánlattal vár minden érdeklődőt, hogy segítségével azokat a helyeket és a Riviéra olyan részeit is felfedezhesd amit a turisták nem ismernek, vagy csak egyszerűen szeretnél a falvak pici utcáiban elveszni, vásárolni, felfedezni Cinque Terre legdélebbi falvát, majd végigsétálni a Szerelem ösvényén (Via dell’Amore), és persze a gasztronómiai élvezetekről se feledkezzünk el! Éva elérhetősége:https://www.facebook.com/LaBellaLiguria

Gaál Rita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*