Magyar származású képviselő az amerikai alsóházban

Újraválasztották kedden az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagját, Andy Harrist. Miközben mindenki az elektori választásokra figyel, zajlanak a képviselőházi választások is, ahol valószínűleg újra republikánus többség lesz.

A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavaztok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6-31,7 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben.

Andy Harris, amerikai republikánus képviselő
Andy Harris, amerikai republikánus
képviselő (Forrás: Wikipedia)

Harris eredeti demokrata kihívója, Wendy Rosen szeptemberben egy botrány miatt – állítólag 2008-ban Marylandben és Floridában is szavazott – visszalépésre kényszerült. A magyar származású politikus most azt a LaFerlát győzte le, aki a demokrata előválasztáson vereséget szenvedett Rosentől.

Az 55 éves Andy Harris apja Miskolcon volt altatóorvos, anyja, Galícia ukrajnai részéről származik. A képviselőnek három fivére van. Harris altatóorvos, ebben a minőségében, a haditengerészet kötelékében részt vett az első iraki háborúban.

A 2010-es novemberi, félidős választások nagy republikánus hullámával került be a szövetségi képviselőházba új munkahelyek létrehozásának és a szövetségi költekezés visszafogásának jelszavával. Tom Lantos 2008-ban bekövetkezett halála után ő az egyetlen magyar származású honatya az amerikai törvényhozásban.

Harris ellenezte a Barack Obama elnök által bevezetett egészségbiztosítási reformot, amely szerinte nagyobb állami beleszólást jelent, ami megítélése szerint csakúgy, mint a gazdaság legtöbb területén, nem vezet ahhoz, hogy az állampolgárok jobb terméket kapjanak.

A magyar kormány már azelőtt felvette vele a kapcsolatot, hogy a képviselő a most leköszönő, 112. kongresszusban letette a hivatali esküt. Andy Harris tagja az amerikai kongresszus magyar caucusának.

 

forrás:privatbankar.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*